Tregu i decentralizuar i financave (DeFi) ka marrë interes të shtuar nga entuziastët e kripto në vitet e fundit - duke tërhequr investitorë nga e gjithë bota. Në formën e tij më të thjeshtë, DeFi është një term i përdorur për aplikime financiare të ndërtuara në teknologjinë blockchain - që synon të demokratizojë peisazhin ekonomik duke zëvendësuar institucionet e centralizuara.

Sot, platformat DeFi mund t'ju ofrojnë një spektër të plotë të shërbimeve financiare - duke filluar nga tregtimi, huazimi, huazimi, shkëmbimet e decentralizuara, menaxhimi i pasurive dhe më shumë.

Platformat më të njohura DeFi kanë hartuar shenjat e tyre amtare, si një mjet për të lehtësuar operacionet e tyre si dhe për të stimuluar përdoruesit. Nëse jeni të interesuar të merrni herët një pjesë të këtij tregu inovativ - investimi në monedha DeFi është një nga mënyrat më të mira për të shkuar.

Këtu në DefiCoins.io - ne hedhim një vështrim në disa prej monedhave më të mira DeFi në treg dhe studiojmë rolin e tyre brenda ekosistemeve të tyre përkatëse DeFi. Ne gjithashtu shpjegojmë procesin se si mund të blini monedha DeFi nga komoditeti i shtëpisë tuaj pa paguar asnjë cent tarifa ndërmjetësimi ose komisione.

10 Monedhat më të mira DeFi 2021

Falë popullaritetit të jashtëzakonshëm dhe shfaqjes së platformave të reja DeFi - lista e monedhave DeFi po rritet vazhdimisht. Në kohën e shkrimit - kufiri i përgjithshëm i tregut i të gjithë industrisë DeFi qëndron në mbi 115 miliardë dollarë. Kjo është jashtëzakonisht e madhe, veçanërisht kur merrni parasysh se sa i ri është fenomeni DeFi. 

Këtu është një listë e 10 monedhave më të mira DeFi që kanë kontribuar në ngritjen e këtij tregu të decentralizuar.

1. Pamundësia (UNI)

Uniswap është një shkëmbim kryesor i decentralizuar që aktualisht po dominon në tregun DeFi. Ai punëson një sistem Automated Market Maker (AMM) për të siguruar që ka likuiditet të mjaftueshëm për shenjat ERC20 të tregtuara në faqen e saj. Protokolli Uniswap ka tërhequr një ndjekës besnik për zgjidhjet e tij të kripto-aseteve. Kjo ju lejon të keni kontroll të plotë mbi çelësat tuaj privatë, integron me kuletat e jashtme dhe ju lejon të tregtoni me tarifa të ulëta.

Shenja e UNI u lansua nga protokolli Uniswap në shtator 2020 - si një mjet për të shpërblyer përdoruesit e tij. Monedha DeFi hyri në treg me një çmim tregtimi prej 2.94 $. Gjatë disa muajve - vlera e medaljes prej asaj kohe u rrit në 35.80 dollarë. Monedha DeFi mund të konsiderohet një nga argumentet me performancën më të mirë në industri - me një rritje prej mbi 1,100% në vetëm brenda tetë muajsh. 

Alsoshtë gjithashtu një nga monedhat më të mira DeFi për sa i përket vlerësimit, me një kapak tregu prej mbi 18 miliardë dollarë. Kur blini UNI, do të merrni edhe stimuj dhe zbritje në protokollin Uniswap. Për shembull, në varësi të madhësisë së pronave të UNI - ju do të jeni në gjendje të votoni për politika të ndryshme të propozuara për ekosistemin Uniswap.

Protokolli Uniswap tashmë ka dalë me një plan katër-vjeçar për caktimin e tij të argumenteve UNI. Nga një total prej 1 miliard monedha, 60% është e rezervuar për anëtarët e komunitetit Uniswap. Monedha DeFi është tashmë e disponueshme për të tregtuar në platformat e njohura të kriptomonedhave siç është Capital.com.

2. Lidhja zinxhir (LIDHJA)

Chainlink është pa dyshim rrjeti i orakullit të decentralizuar më të përdorur aktualisht në dispozicion në tregun DeFi. Ajo ushqen të dhëna në botën reale për kontrata të zgjuara në bllok-zinxhir - duke shërbyer si një lidhje midis sasisë së pashembullt të informacionit që shkon mbrapa dhe me radhë midis DApps-ve të kriptos. Ofruesi gjithashtu ka lëshuar shenjën e tij amtare LINK, e cila ka disa shërbime funksionale në platformë.

Falë popullaritetit në rritje të platformave të decentralizuara, Chainlink ka përjetuar një rritje të konsiderueshme që nga fillimi i saj në 2019. Ajo ka evoluar në një pikë në të cilën mund të financojë iniciativa të tjera kripto që mund të jenë me vlerë për ekosistemin Chainlink.

Sa i përket kapitalizimit të tregut, LINK është një nga monedhat më të njohura DeFi të momentit - me një vlerësim prej mbi 14 miliardë dollarë. Monedha DeFi hyri në vitin 2021 me një çmim prej 12.15 dollarësh. Në kohën e shkrimit, në prill 2021 - vlera e LINK ka arritur kulmet e të gjitha kohërave në 44.36 $. Shumë presin që kjo trajektore në rritje të vazhdojë me kalimin e kohës. 

Gjatë viteve, Chainlink ka provuar të jetë një nga platformat më të mira DeFi që ka ruajtur rëndësinë e saj në industri. Ndërsa kërkon të zgjerojë funksionalitetin e platformës së saj DeFi, LINK do të jetë në gjendje t'u sigurojë zhvilluesve të tjerë DeFi një fleksibilitet shtesë. Duke marrë parasysh këto aspekte, shenja LINK është pa dyshim një nga monedhat më të mira DeFi për t'u marrë në konsideratë në 2021.

3. DAI (DAI)

Për ata që nuk janë në dijeni, tregu alternativ financiar i kriptovalutave dhe monedhave DeFi është shumë i paqëndrueshëm. Për ata që kërkojnë të shmangin luhatjet e çmimeve, monedha DAI mund të jetë me interes. Me pak fjalë, kjo monedhë kripto DeFi është e ndërtuar në bllokun e rrjetit Ethereum dhe vlera e saj është e lidhur me atë të dollarit amerikan.

Në fakt, DAI është pasuria e parë e decentralizuar, e mbështetur nga kolaterali, e llojit të tij. Kjo monedhë DeFi është zhvilluar nga softueri me burim të hapur MakerDAO Protocol - i cili është një nga platformat më të mira DeFi për të përdorur kontrata inteligjente për të ndërtuar aplikacione të ndryshme të decentralizuara.

Aktualisht, DAI ka një kapitalizim tregu prej 4 miliardë dollarësh - duke e bërë atë një nga monedhat më të mira DeFi në qarkullim. Ka një kurs këmbimi që pasqyron vlerën e dollarit amerikan kundrejt asaj të monedhave të tjera fiat. Siç mund ta imagjinoni, përparësia kryesore e aksioneve të DAI është të kufizoni rrezikun e ekspozimit ndaj paqëndrueshmërisë ekstreme të tregjeve më të gjera të kriptovalutave.

Përveç kësaj, përdorimi i DAI në vend të monedhave fiat mund t'ju ndihmojë gjithashtu të zvogëloni kostot e transaksionit dhe vonesat e përfshira kur tregtoni në tregjet financiare. Në fund të fundit, DAI është nga monedhat më të mira DeFi të këtij lloji - kështu që ne presim gjëra të mëdha për projektin që lëviz në vitet në vazhdim. 

4. 0x (ZRX)

0x është një protokoll DeFi që lejon zhvilluesit të ndërtojnë shkëmbimet e tyre të decentralizuara të kriptomonedhave. Ajo gjithashtu shërben si një zgjidhje jo-kujdestare DEX që lejon përdoruesit të tregtojnë me lehtësi shenjat ERC20. Sidoqoftë, ndryshimi i dukshëm është se së bashku me mbështetjen e tij për argumentet ERC20, shkëmbimi 0x gjithashtu lehtëson pasuritë e kriptos ERC-721. Me fjalë të tjera, kjo bën hapësirë ​​për tregtim pa leje të një spektri të gjerë monedhash dixhitale.

Në vitin 2017, protokolli me burim të hapur 0x prezantoi monedhën 0x (ZRX). Ashtu si shumë monedha të tjera kryesore DeFi, monedha ZRX gjithashtu shkon në bllokun e linjës Ethereum dhe fillimisht kishte për qëllim të ndihmonte në qeverisjen e ekosistemit të saj. Sidoqoftë, në vitin 2019 - monedhës 0x iu caktuan më shumë shërbime, të tilla si aftësitë e aksioneve për ofruesit e likuiditetit.

0x ka performuar jashtëzakonisht mirë që nga fillimi i vitit 2021. Në fakt, monedha DeFi që atëherë është rritur në vlerë me mbi 500% - duke arritur një lartësi të të gjitha kohërave prej 2.33 $ në Prill 2021. Simboli aktualisht mban një kapitalizim tregu prej mbi 1.2 miliardë dollarë . Nëse jeni të interesuar të përdorni protokollin 0x, mund ta tregtoni këtë shenjë DeFi si nga platformat e centralizuara ashtu edhe nga ato të decentralizuara - siç është ndërmjetësi i rregulluar Capital.com.

5. Prodhuesi (MKR)

Krijuesi (MKR) është një tjetër monedhë DeFi që u zhvillua nga ekipi në protokollin MakerDAO. Ndërsa DAI kishte për qëllim të sillte stabilitet, qëllimi i monedhës Maker është të shërbejë si një shenjë e dobishme. Në fakt, shenja MKR DeFi përdoret për të mbajtur vlerën e DAI të fiksuar në 1 $. Për ta arritur këtë, monedha Maker mund të krijohet dhe shkatërrohet për të ekuilibruar luhatjet e çmimeve të gjetura në tregun më të gjerë.

Mbajtësit e MKR janë të përgjegjshëm për rregullimin e udhëzimeve në lidhje me DAI stabilcoin. Nëse do të investoni në Maker, do të fitoni të drejta vote në ekosistemin MakerDAO.

Për më tepër, ju gjithashtu do të jeni në gjendje të merrni stimuj në këmbim të pjesëmarrjes tuaj në qeverisjen e protokollit MakerDAO, siç janë tarifat e ulura dhe normat e favorshme të interesit. Me një kapak tregu prej mbi 3 miliardë dollarë, Maker është midis një prej 10 monedhave më të mira DeFi në tregun e kriptove. Nëse DAI do të paraqitet mirë në arenën e tregtisë së kriptovalutave, kjo mund të reflektojë edhe në çmimin e monedhës Maker DeFi.

6. Komponimi (KOMP)

Kompleksi është një tjetër platformë kryesore e decentralizuar e huazimit dhe huazimit që u mundëson përdoruesve të grumbullojnë interes për pasuritë e tyre kripto. Platforma ka hartuar disa grupe të likuiditetit të Përbërë për këtë qëllim. Sapo të depozitoni pasuritë tuaja në një nga pishinat e tilla, do të jeni në gjendje të gjeneroni cTokens në kthim.

Kur dëshironi të fitoni qasje në pasuritë tuaja, mund t'i përdorni këto cTokens. Veçanërisht, meqenëse kursi i këmbimit të cTokens rritet me kalimin e kohës, ju gjithashtu do të jeni në gjendje të fitoni interes për investimin tuaj. Në qershor të vitit 2020, Compound lançoi shenjën e saj amtare - COMP. Mbajtësit e kësaj token DeFi mund të kenë akses në të drejtat e votimit në protokollin e Përbërë. 

Platforma ka fituar një tërheqje të madhe në treg dhe monedha e saj DeFi kohët e fundit kaloi një kapitalizim tregu prej mbi 3 miliardë dollarësh. Kompleksi hyri në vitin 2021 me një çmim prej 143.90 dollarë. Që atëherë, monedha Defi ka tejkaluar 638 dollarë. Kjo do të thotë që në vetëm katër muaj tregtimi - Përbërja është rritur në vlerë me mbi 350%.

7. Largoj (AAVE)

Aave është një platformë me burim të hapur DeFi që funksionon si një shërbim i huazimit kripto. Protokolli i tij i jo-kujdestar i likuiditetit ju lejon të fitoni interes, si dhe të merrni hua në pasuritë tuaja të kriptos. Kjo platformë DeFi u prezantua për herë të parë në tregun e kriptovalutave në 2017.

Sidoqoftë, në atë kohë - platforma u quajt ETHLend, me LEND-un si shenjën e saj amtare. Kryesisht ka punuar si një sistem bërje ndeshjesh për të lidhur huadhënësit dhe huamarrësit. Në 2018, platforma DeFi u riemërua Aave - duke shtuar funksionalitete të reja të huazimit.

Sot, monedha AAVE mund të vihet në majë përmes protokollit për të kontribuar në sigurinë dhe performancën e saj. Për më tepër, ju gjithashtu mund të shijoni shpërblimet e stafit dhe tarifat e zbritura në platformën Aave. Monedha DeFi ka disa pika shitje - pasi ka shërbime të botës reale në tregun e huazimit kripto gjithnjë e më të mbushur me njerëz.

Alsoshtë gjithashtu një nga monedhat kryesore DeFi për sa i përket vlerësimit, me një kapitalizim tregu prej mbi 5 miliardë dollarë. Monedha AAVE DeFi ka shijuar një treg të fortë që nga fillimi i vitit 2021 - duke u rritur në vlerë me mbi 350% brenda katër muajsh.

8. Synthetix (SNX)

Synthetix është një nga platformat DeFi me rritjen më të shpejtë në tregun e sotëm. Behindshtë prapa një shkëmbimi të decentralizuar të vajosur mirë që lejon përdoruesit të ndërrojnë argumentet në platformë. Sidoqoftë, ajo që e bën unik Synthetix është se lejon përdoruesit të vendosin asetet e tyre sintetike - të quajtura 'Synths'. Në terma të thjeshtë, Sinntet janë instrumente financiare që ndjekin vlerën e një aktivi themelor.

Ju mund të tregtoni Synths për kriptovaluta, indekse dhe pasuri të tjera të botës reale siç është ari në shkëmbimin e decentralizuar të Synthetix. Sidoqoftë, do të duhet të keni SNX - simbolin vendas të Synthetix për të siguruar kolateral kundër Synths. Në këtë mënyrë, sa herë që sintetizimet tuaja tregtare, shenjat tuaja SNX do të mbyllen në një kontratë inteligjente.

Përveç kësaj, shenja SNX gjithashtu shpërndan një pjesë të tarifave të mbledhura tek mbajtësit e saj, duke ju lejuar të fitoni të ardhura pasive. Duke marrë parasysh këtë mjet të ligjshëm brenda platformës, kërkesa për shenja SNX mund të vazhdojë të rritet. Shenja tashmë është shfaqur si një nga monedhat më të mira DeFi, me një kapitalizim tregu prej mbi 2 miliardë dollarë. Gjatë katër muajve të fundit, çmimi i monedhës SNX është rritur tashmë me mbi 120% në vlerë.

9. Fitim.financë (YFI)

Yearn.finance u lançua në fillim të vitit 2020, me objektivin e sigurimit të rendimenteve të larta për vendosjen e Ethereum, stabilcoins dhe altcoins të tjera. Protokolli e mundëson këtë përmes veçorisë së tij të quajtur 'Vaults', të cilat ndihmojnë në zbutjen e kostos së lartë të transaksioneve Ethereum.

Yearn.finance shpreson të thjeshtojë konceptin e DeFi për investitorët e rinj, duke i lejuar ata të zgjedhin kthimet me ndërhyrje minimale. Kjo platformë DeFi që atëherë ka fituar vëmendje shtesë nga tregu me fillimin e shenjës së saj YFI. Monedha DeFi ka një kapak të lartë tregu prej mbi 1.5 miliardë dollarësh.

Sidoqoftë, ekziston një furnizim total i kufizuar prej vetëm 36,666 monedhash - që i shton vlerën e projektit Defi. Në kohën e shkrimit, monedha YFI ka çmim mbi 42,564 dollarë - një nga më të lartat në treg. Kjo është një shifër mbresëlënëse, duke marrë parasysh që monedha u prezantua vetëm në korrik 2020 - me një çmim prej 1,050 dollarë.

10. PancakeSwap (tortë)

PancakeSwap është një shkëmbim i decentralizuar që ju lejon të ndërroni argumentet BEP20 në Binance Smart Chain, një alternativë e përshtatshme dhe e lirë për Ethereum. Ngjashëm me Uniswap, ky DEX gjithashtu përdor një sistem Automated Market Maker për të gjeneruar grupe likuiditeti. PancakeSwap lançoi ëmbëlsirën e saj të shenjës amtare në shtator 2020. Përdoruesit mund të vendosin CAKE në një nga shumë grupet e likuiditetit të ofruara në mënyrë që të fitojnë më shumë shenja në këmbim.

Tarifat më të ulëta të ngarkuara që atëherë kanë tërhequr shumë entuziastë të DeFi në këtë platformë. - ngritja e çmimit të monedhës në mënyrë të qëndrueshme lart. Shenja e ëmbëlsirës demonstroi një rritje të jashtëzakonshme të çmimeve në tremujorin e parë të vitit 2021. Monedha Defi filloi vitin me 0.63 dollarë dhe, më 26 prill 2021 - arriti një lartësi të të gjitha kohërave prej 33.83 dollarë.

Kjo përkthehet në një fitim prej mbi 5,000% në vetëm katër muaj. Në kohën e shkrimit, shenja CAKE gjithashtu ka krijuar një kapitalizim të tregut prej mbi 5 miliardë dollarë, duke e bërë atë një nga kriptot e shenjave DeFi me performancën më të mirë të vitit.

E rëndësishme të dihet

Eshtë e panevojshme të thuhet, popullariteti në rritje i monedhave DeFi tregon se sektori më i gjerë i DeFi është në rrugën e tij për të arritur një treg të gjerë financiar. Protokollet që kemi renditur këtu vazhdojnë të tregojnë se ekziston një kërkesë reale dhe hapësirë ​​në tregun global për produktet dhe shërbimet përkatëse.

Kjo tha, ka disa tendenca që po kontribuojnë në këtë sukses. Për shembull, argumentet DeFi janë vetëm një aspekt i ekosistemit më të gjerë DeFi. Në fakt, këto janë duke u zhvilluar si një mjet për të mbështetur protokollet e decentralizuara - të cilat ofrojnë disa mundësi të tjera për ju që të përfitoni nga fenomeni DeFi.

Duke pasur këtë në mendje, le të eksplorojmë disa nga platformat më të mira DeFi që po dominojnë tregun sot.

Platformat më të mira DeFi 2021

Objektivi kryesor i platformave DeFi është decentralizimi i procesit të investimit dhe tregtimit. Një nga tërheqjet kryesore këtu është se këto zgjidhje ofrojnë transparencë më të lartë krahasuar me institucionet tradicionale financiare.

Platformat më të mira DeFi të sotme mundësohen nga dApps ose protokolle të decentralizuara - të ndërtuara në Bitcoin ose Ethereum. Ka projekte të reja që hyjnë në treg pothuajse çdo muaj, duke siguruar mundësi të reja financiare për investitorët dhe tregtarët e të gjitha formave dhe madhësive.

Këtu janë disa nga mënyrat se si përdoren dApps dhe protokollet e decentralizuara sot:

 • Huamarrja dhe huazimi: Platformat DeFi ju lejojnë të merrni një hua në pasuritë tuaja të kriptos, pa pasur nevojë të përfundoni një proces KYC, të keni kontrolluar kreditin tuaj, apo edhe të posedoni një llogari bankare. Ju gjithashtu mund të huazoni zotërimet tuaja të kriptovalutave në këmbim të interesit, duke kontribuar në likuiditetin e platformës DeFi në fjalë.
 • Portofolet dixhitalë: Kuletat e fshehta të kripto DeFi ju lejojnë të keni kontroll të plotë mbi pasuritë tuaja dhe çelësat privatë në një mjedis të sigurt.
 • Shkëmbimet e Decentralizuara: Platformat më të mira DeFi ju mundësojnë të eleminoni nevojën për një ndërmjetës dhe përkundrazi të merreni me tregti përmes kontratave inteligjente.
 • Protokollet e Menaxhimit të Aseteve: DeFi mbështet kornizat që lejojnë përdoruesit të grumbullojnë fonde për produkte investimi siç janë investimet e automatizuara dhe grumbulluesit e aseteve.
 • Huatë jo kolaterale: DeFi e ka bërë më të lehtë për ju që të merrni hua të pasigurta në bazë të kolegëve tuaj.
 • Shenja jo të këndshme: Platformat më të mira DeFi gjithnjë e më shumë po ofrojnë mbështetje për NFT-të. Këto janë argumente që ju lejojnë të komodifikoni një pasuri që më parë ishte e pakomponueshme në blockchain. Kjo mund të përfshijë vepra arti origjinale, këngë, apo edhe një Tweet!
 • Bujqësia e rendimentit: Ky produkt DeFi ju mundëson të fitoni interes për pasuritë tuaja kripto duke i vendosur ato në një platformë DeFi.

Siç mund ta shihni, fusha e industrisë DeFi është mjaft e larmishme. Y0u mund të ketë qasje të qartë, pa kufij, në pothuajse çdo shërbim financiar të imagjinueshëm - nga llogaritë e kursimeve, huatë, tregtia, sigurimet dhe më shumë.

Atëherë, ku mund të gjeni platformat më të mira DeFi që do t'ju japin akses në tiparet më premtuese të këtij sektori? Më poshtë, ne kemi rishikuar një përzgjedhje të platformave më të vlerësuarat dhe si mund të përfitoni prej tyre.

JuHodler

Nisur në 2018, YouHodler është një nga platformat më të mira me shumë aspekte të huazimit kripto në treg. Kryesisht është një shërbim financiar kripto-fiat që ju ofron kthime me rendiment të lartë të depozitave tuaja. Platforma DeFi ka partneritet me bankat me reputacion në Evropë dhe Zvicër për të siguruar ruajtjen e sigurt dhe të sigurt të aseteve tuaja dixhitale.

YouHodler gjithashtu vjen i integruar me një shkëmbim tregtar që ofron mbështetje për shumë monedha të shquara DeFi - duke përfshirë Komponimin, DAI, Uniswap, Chainlink, Maker dhe më shumë. Një nga tiparet më të dukshme të YouHodler është se ju lejon të depozitoni Bitcoin, ose monedha të tjera kriptomonedha - në mënyrë që të filloni të fitoni interes në aktiv menjëherë.

Çdo marrëveshje huazimi dhe huazimi në këtë platformë është një dokument ligjërisht i detyrueshëm që ndjek udhëzimet e Bashkimit Evropian. Ju mund të fitoni deri në 12.7% në depozitat tuaja të kriptos dhe çdo kthim që ju bëni do të depozitohet drejtpërdrejt në portofolin tuaj YouHodler çdo javë. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të fitoni qasje në kredi kripto në platformë. YouHodler ofron një raport mbresëlënës të Huasë me Vlerën prej 90% për 20 kriptomonedhat kryesore të mbështetura.

Ju gjithashtu mund të merrni hua në monedha fiat si dollarë amerikanë, euro, franga zvicerane dhe paund britanik. Kreditë mund të tërhiqen menjëherë në llogarinë tuaj bankare individuale ose në një kartë krediti. Për ata që janë më me përvojë me tregun e kriptave DeFi, YouHodler ka prezantuar edhe dy produkte të tjerë - MultiHODL dhe Turbocharge. Me këto karakteristika, platforma do të investojë automatikisht pasuritë tuaja në kredi të shumëfishta në mënyrë që t'ju sigurojë fitime maksimale.

Sidoqoftë, duke marrë parasysh rrezikun e përfshirë, këto funksionalitete janë më të rezervuara për investitorët me përvojë, të cilët janë të njohur me hyrjet dhe daljet e tregjeve financiare. Nga ana tjetër, nëse vetëm kërkoni të fitoni të ardhura pasive nga pasuritë tuaja të kriptos, atëherë YouHodler mund t'ju marrë kthime super të larta ndërsa ju lejon të ruani pasuritë tuaja në një hapësirë ​​të sigurt.

Nexo

Nexo është një emër tjetër i shquar në hapësirën e kriptos. Platforma ka prezantuar disa produkte financiare që mund të zëvendësojnë bankën tradicionale me aktive kripto.  Nexo ju lejon të fitoni interes për 18 pasuri të ndryshme kripto - përfshirë monedhat DeFi siç janë shenja DAI dhe Nexo. Ju mund të merrni deri në 8% kthime në kriptovalutat, dhe deri në 12% në stabilitetin e monedhave.

Fitimet tuaja do t'ju paguhen çdo ditë. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të depozitoni monedha fiat si euro, dollarë amerikanë dhe paund britanik për të dhënë kthimin e tyre.  Përveç një llogari kripto kursimesh, Nexo ju lejon gjithashtu të merrni hua të menjëhershme duke kolateralizuar pasuritë tuaja dixhitale.

Procesi është plotësisht i automatizuar - dhe ju mund të merrni kërkesën tuaj për kredi të përpunuar pa pasur nevojë të kaloni ndonjë kontroll kredie.  Normat e interesit për huatë e kripto Nexo fillojnë me 5.90% prill. Shuma minimale e huasë përcaktohet në 50 dollarë dhe ju mund të merrni linja kredie deri në 2 milionë dollarë.  Nexo gjithashtu ka krijuar shkëmbimin e saj vendas të kriptomonedhave, ku mund të blini dhe shisni mbi 100 çifte kriptovalutash.

Platforma ka ideuar një Sistem Nexo Smart për të siguruar që ju të merrni çmimin më të mirë në treg duke u lidhur me shkëmbime të ndryshme. Për më tepër, Nexo premton gjithashtu se do të ketë luhatje minimale të çmimeve kur të bëni një porosi të tregut. Ngjashëm me platformat e tjera DeFi, Nexo ka lansuar edhe monedhën e vet të qeverisjes - shenjën NEXO.

Mbajtja e shenjës NEXO ju jep të drejtën e disa shpërblimeve në platformë - të tilla si kthime më të larta të depozitave tuaja dhe norma më të ulëta interesi për kreditë.  Më e rëndësishmja, Nexo është një nga platformat e pakta që paguan dividentë për mbajtësit e saj të simbolit. Në fakt, 30% e fitimeve neto të kësaj monedhe DeFi shpërndahen midis mbajtësve të shenjave NEXO - në varësi të madhësisë dhe kohëzgjatjes së investimit.

Pa pagesë

Uniswap është padyshim një nga platformat më të njohura DeFi në tregun e gjerë të kriptovalutave. Platforma ju lejon të tregtoni çdo shenjë ERC-20 të bazuar në Ethereum duke përdorur kuletat private të tilla si Metamask.  Në vitin 2020, Uniswap mbështeti 58 miliardë dollarë vëllim tregtar - duke e bërë atë shkëmbimin më të madh të decentralizuar në botën e kriptos. Këta numra janë rritur me 15,000% nga 2019 - duke treguar se sa larg ka arritur platforma DeFi brenda pak më shumë se një viti. 

Një nga avantazhet kryesore të Uniswap është se nuk ka nevojë që ju të depozitoni pasuritë tuaja në platformë. Me fjalë të tjera, ky është një aplikacion jo-kujdestar që përdor grupe likuiditeti në vend të librave të porosive. Nuk ka nevojë që ju të regjistroheni në protokollin Uniswap dhe as të përfundoni një proces të KYC.

Ju mund të ndërroni mes çdo shenje ERC20 ose të fitoni një përqindje të vogël të tarifave të mbledhura thjesht duke shtuar në grupin e likuiditetit.  Siç e kemi vërejtur shkurtimisht më parë, Uniswap ka gjithashtu shenjën e vet UNI - e cila mund t'ju ofrojë aksione me të drejtë vote në qeverisjen e protokollit të ofruesit. Monedha DeFi kohët e fundit është rritur me çmim, duke tërhequr më shumë vëmendje në protokollin UNI. 

Kohët e fundit, Uniswap gjithashtu prezantoi versionin e tij të fundit të shkëmbimit të tij - të quajtur Uniswap V3. Ajo vjen me nivele të likuiditetit të përqendruar dhe tarifave. Kjo lejon që siguruesit e likuiditetit të shpërblehen në përputhje me nivelin e rrezikut që ata marrin. Karakteristika të tilla e bëjnë Uniswap V3 një nga AMM-të më fleksibël të projektuar.

Protokolli Uniswap synon gjithashtu të sigurojë ekzekutim të tregtisë me shkarje të ulët që mund të tejkalojë atë të shkëmbimeve të centralizuara.  Këto azhurnime të reja mund të çojnë më lart çmimin e shenjës UNI DeFi. Siç mund ta shihni, platforma DeFi është në zhvillim e sipër dhe së shpejti mund të shtojë produkte të tjerë si kredi kripto dhe huazimet në ekosistemin e saj të decentralizuar. 

BlockFi

Nisur në 2018, BlockFi ka evoluar për t'u bërë vendi i duhur për të rritur pasuritë tuaja dixhitale. Gjatë viteve, platforma DeFi ka arritur të marrë mbi 150 milion dollarë nga figura të shquara të komunitetit dhe të fitojë një klient besnik në vijim. BlockFi ofron një larmi produktesh financiare të synuara si për tregtarët individualë ashtu edhe për ata institucionalë të kriptomonedhave. Llogaritë e interesit BlockFi, shkurt BIAS - ju lejon të fitoni një normë interesi deri në 8.6% në vit në kriptovalutat.

Ashtu si me platformat e tjera DeFi. BlockFi u jep hua këtyre depozitave të përdoruesve individëve të tjerë dhe ndërmjetësve institucionalë dhe u ngarkon atyre një interes - i cili, nga ana tjetër, u paguan përdoruesve të tij. Kjo tha, është e rëndësishme të theksohet se depozitat e përdoruesve u jepet më shumë përparësi krahasuar me kapitalin e saj të kompanisë kur bëhet fjalë për huazimin.

BlockFi gjithashtu lejon përdoruesit të përdorin pasuritë e tyre dixhitale si kolateral dhe të marrin hua deri në 50% të vlerës së kolateralit në dollarë amerikanë. Siç mund ta shihni, kjo është dukshëm më pak se LTV e ofruar nga platforma të tjera si YouHodler. Nga ana tjetër, kreditë përpunohen pothuajse menjëherë. Së fundmi, një avantazh tjetër i BlockFi është se ofron një falas për shkëmbimet në platformën e tij.

Sidoqoftë, kurset e këmbimit janë më pak optimale në krahasim me ato që mund të merrni në platformat e tjera. Në përgjithësi, BlockFi mban pozicionin e saj si një nga shërbimet kryesore financiare alternative - duke ju mundësuar që të përdorni pasuritë tuaja dixhitale për të fituar të ardhura pasive, si dhe të siguroni hua të shpejta kundër tij.

AAVE

Fillimisht filluar si ETHLend, Aave filloi si një treg ku huadhënësit dhe huamarrësit e kripto mund të negociojnë kushtet e tyre pa pasur nevojë të kalojnë përmes një pale të tretë. Që atëherë, platforma DeFi është rritur në një protokoll të vendosur DeFi që ofron një numër të produkteve financiare.  Grupet e likuiditetit të Aave aktualisht ofrojnë mbështetje për mbi 25 monedha kripto, të qëndrueshme dhe DeFi.

Kjo përfshin DAI, Chainlink, yearn.finance, Uniswap, SNX, Maker, etj. Përveç kësaj, Aave ka lëshuar edhe shenjën e vet të qeverisjes - AAVE. Kjo u mundëson mbajtësve të shenjave të kontribuojnë në qeverisjen e protokollit Aave.  Shenja AAVE gjithashtu mund të futet në platformë për të fituar interes, si dhe shpërblime të tjera. 

Aave shërben kryesisht si platformë kripto-huazimi. Ju mund të merrni hua dhe të huazoni pasuri dixhitale në Aave në një mënyrë të decentralizuar, pa pasur nevojë të paraqisni ndonjë dokumentacion AML ose KYC.  Si huadhënës, ju do të depozitoni në mënyrë efektive pasuritë tuaja në një grup likuiditeti. Një pjesë e pishinës do të lihet mënjanë si një rezervë kundër paqëndrueshmërisë brenda platformës DeFi. Kjo gjithashtu e bën më të lehtë për përdoruesit të tërheqin fondet e tyre pa ndikuar në likuiditet. 

Për më tepër, ju do të jeni në gjendje të merrni interes për likuiditetin që po i ofroni platformës.  Nëse dëshironi të merrni një hua, Aave ju lejon të merrni hua duke kolateralizuar mbi pasuritë tuaja. LTV e huasë që merrni zakonisht varion nga 50 në 75%. 

Sidoqoftë, përveç kësaj, Aave gjithashtu e dallon veten duke ofruar produkte të tjerë unikë - të tilla si kredi kripto të pasigurta dhe kalimi i normave. Ne do ta diskutojmë këtë më hollësisht në seksionin 'Kreditë e kripto në Platformat DeFi' të këtij udhëzuesi.  Sidoqoftë, sllojet e tilla unike të kolateralit e kanë lejuar Aave të fitojë tërheqje në sektorin DeFi. Në fakt, krahasuar me protokollet e tjerë DeFi në këtë hapësirë, Aave ofron një arsenal unik karakteristikash. 

Celsius

Celsius është një tjetër platformë e bazuar në blockchain që ka zhvilluar shenjën e saj amtare. Shenja CEL është shtylla kurrizore e ekosistemit Celsius. Kjo shenjë ERC-20 mund të përdoret brenda protokollit Celsius për të maksimizuar përfitimet tuaja nga produktet e saj financiare.

Për sa i përket dobisë, Celsius ju lejon të fitoni interes për pasuritë tuaja kripto, me një normë interesi deri në 17.78%. Kjo është shumë mbi mesataren e industrisë - megjithatë, do t'ju duhet të mbani argumentet CEL për të marrë kthime kaq të larta. Celsius gjithashtu ju lejon të përdorni kriptovalutën si kolateral për të huazuar monedhën fiat ose pasuri të tjera dixhitale.

Edhe një herë, norma e interesit këtu është tepër konkurruese - vendosur vetëm në 1% prill. Kjo është në kusht që ju të keni mjaft shenja CEL të vendosura në platformë. Në terma të thjeshtë, përfitimet që merrni në platformë varen shumë nga sasia e CEL që mbani. Si i tillë, nëse jeni të interesuar të përdorni Celsius, do të ishte një ide e mirë të shtoni CEL në portofolin tuaj të kriptovalutave.

Mbi të gjitha, ata që mbajnë Shenjat e aksioneve CEL mund të marrin kthimin më të lartë të depozitave të tyre, si dhe normat e ulëta të interesit për kreditë. Për sa i përket fitimeve të kapitalit, token CEL është rritur me 20% në vlerë që nga fillimi i 2021. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se dobia e token CEL është e kufizuar jashtë ekosistemit Celsius.

Kompleks

Financat e Kompleksit mund të konsiderohen lehtësisht si një nga protokollet më të mëdha të huasë në sektorin DeFi. Ashtu si me shumicën e platformave të tjera DeFi të diskutuara sot, protokolli i Përbërë është i ndërtuar në blockchain Ethereum. Megjithëse ishte fillimisht i centralizuar, me fillimin e simbolit të saj të qeverisjes, Compound po ndërmerr disa hapa të parë drejt bërjes së një organizate të decentralizuar të drejtuar nga komuniteti.

Në kohën e shkrimit, Përbërja mbështet 12 kripto dhe monedha të qëndrueshme - e cila gjithashtu përfshin një numër të shenjave të shquara DeFi. Lehtësia e huazimit për kripto në Komponent funksionon në mënyrë të ngjashme me platformat e tjera DeFi. Si huadhënës, mundeni fitoj interes për fondet tuaja duke shtuar likuiditet në platformë. Ndërsa si huamarrës - mund të fitoni qasje të menjëhershme në kredi nga paguar interesit. 

Sidoqoftë, e gjithë princesha lehtësohet përmes një produkti të ri të quajtur një kontratë cToken. Këto janë përfaqësime EIP-20 të aktiveve themelore - që ndjekin vlerën e aktivit që keni depozituar ose tërhequr. Çdo transaksion i protokollit të Përbërë ndodh përmes kontratave cToken. Ju mund t'i përdorni ato për të fituar interes, dhe si kolateral për të marrë kredi. Ju ose mund të 'mente' për të marrë duart tuaja në cTokens ose t'i huazoni ato përmes protokollit Kompleks. 

Kompleksi gjithashtu përdor një algoritëm kompleks që përcakton normat e interesit në platformë. Si e tillë, ndryshe nga platformat e tjera DeFi, norma e interesit është e ndryshueshme - varet nga oferta dhe kërkesa brenda protokollit. Nëpërmjet shenjës së tij të qeverisjes COMP - Planet e ndërlikuara për të arritur decentralizimin e plotë. Kjo do të bëhet duke siguruar të drejta vote dhe duke ofruar stimuj për mbajtësit e COMP në platformën e saj DeFi.

MakerDAO

MakerDAO është një nga platformat e para DeFi që ka tërhequr vëmendjen e investitorëve të kriptos. Projekti u lançua në 2017 dhe shërben si një sistem dixhital i decentralizuar i kasafortës. Ju mund të depozitoni një numër kriptomonedhash të bazuara në Ethereum dhe t'i përdorni ato për të prerë shenjën amtare të platformës - DAI.  Siç e përmendëm më parë, vlera e DAI pasqyron atë të dollarit amerikan.  DAI-ja që gjeneroni në MakerDAO mund të përdoret si kolateral për të marrë hua.

Sidoqoftë, mos harroni se shkëmbimi i shenjës tuaj ERC-20 në këmbim të DAI nuk është falas në platformë. Ju do të tarifoheni nga një tarifë prodhuesi kur hapni një kasafortë. Kjo tarifë mund të jetë e kujdesshme herë pas here dhe do të azhurnohet automatikisht në platformë. Për këtë arsye, nëse jeni duke përdorur Maker Vaults, është më mirë të mbani nivelin tuaj të kolateralizimit sa më të lartë të jetë e mundur - në mënyrë që të shmangni likuidimin. 

Jashtë ekosistemit MakerDAO, DAI funksionon si çdo monedhë tjetër DeFi. Ju mund ta huazoni, ose ta përdorni për të fituar të ardhura pasive. Në kohët e fundit, DAI që nga ajo kohë ka rritur funksionalitetet e saj për të përfshirë blerjet e NFT, integrimin në platformat e lojrave dhe bizneset e tregtisë elektronike.  Përveç DAI, MakerDAO ka një monedhë shtesë qeverisjeje - Maker. Ashtu si me monedhat e tjera DeFi, mbajtja e Maker do t'ju japë juve akses për të drejtat e votës dhe tarifat më të ulëta në platformë. 

E rëndësishme të dihet

Platformat e diskutuara më sipër ofrojnë një vështrim të shpejtë në rrjetin shtrirë DeFi që po ndërtohet sot. Ndërsa shkon, e ardhmja e sektorit DeFi do të përcaktohet nga komuniteti pas tij. Nëse industria vazhdon të tërheqë më shumë vëmendje, ajo duhet të pasqyrohet në çmimin e monedhës përkatëse DeFi. 

Siç mund ta shihni, bota e DeFi ka revolucionarizuar sektorin financiar. Këto platforma kryesore DeFi synojnë të transformojnë industrinë duke përdorur teknologjinë Blockchain. Nga ana tjetër, ju do të merrni qasje në transparencë dhe kontroll më të mirë mbi pasuritë tuaja. 

Nëse besoni se DeFi ka një potencial të madh për të dominuar në të ardhmen, një nga lëvizjet më të mira për të bërë do të ishte investimi në një monedhë DeFi.  Për ata që janë të rinj në hapësirën e kriptovalutave, ju do të përfitoni nga pak udhëzime në këtë fushë. Prandaj, ne kemi bashkuar një udhëzues se si të blini monedhat më të mira DeFi në seksionin më poshtë. 

Si të blini monedha DeFi 

Deri tani, shpresohet që të keni një ide të fortë se cilat janë platformat DeFi dhe cilat monedha DeFi aktualisht po dominojnë në treg.  Për të siguruar që monedhat tuaja të zgjedhura DeFi mund të blihen në mënyrën më të sigurt dhe me kosto më të efektshme - më poshtë ju përcjellim procesin hap pas hapi. 

Hapi 1: Zgjidhni një ndërmjetës të rregulluar në internet

Platformat e decentralizuara ju japin akses të pakufizuar në asetet dixhitale. Sidoqoftë, për ata që duan të jenë më të kujdesshëm me investimet e tyre, ju sugjerojmë të shikoni rregulluara platformat. Për shembull, ka dy mënyra për të blerë një monedhë DeFi - njëra përmes një monedhe kriptomonedhe shkëmbim, ose përmes një online komisioner.

Nëse zgjidhni një shkëmbim të centralizuar ose të decentralizuar të kriptomonedhave, nuk do të keni lehtësinë për të qenë në gjendje të blini monedha DeFi në këmbim të monedhës fiat. Në vend të kësaj, do t'ju duhet të pranoni monedha të qëndrueshme siç është USDT.

 • Nga ana tjetër, nëse zgjidhni një ndërmjetës të rregulluar në internet si Capital.com - do të jeni në gjendje të tregtoni monedha Defi dhe të financoni lehtësisht llogarinë tuaj me dollarë amerikanë, euro, paund britanik dhe më shumë.
 • Në fakt, ju mund të depozitoni menjëherë fonde me një kartë debiti / krediti dhe madje edhe me një portofol elektronik si Paypal. 
 • Për ata që nuk janë në dijeni, Capital.com është një platformë jashtëzakonisht e popullarizuar tregtare CFD që rregullohet si nga FCA në MB dhe nga CySEC në Qipro.
 • Platforma mbështet një linjë të gjatë të tregjeve të monedhave DeFi - të tilla si LINK, UNI, DAI, 0x dhe grumbuj të tjerë.

Sidoqoftë, nëse ndërmjetësi juaj i zgjedhur në internet nuk ofron shërbime të integruara të portofolit, ju gjithashtu do të dëshironi të gjeni një portofol dixhital të jashtëm për të ruajtur Shenjat tuaja DeFi. Kjo, sigurisht, nëse nuk po i futni në ndonjë platformë DeFi për të fituar të ardhura pasive.

Hapi 2: Regjistrohuni me faqen tuaj të zgjedhur tregtare të DeFi

Hapja e një llogarie me një platformë të tregtimit të monedhave DeFi është më e lehtë se kurrë. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të plotësoni një formular të shpejtë regjistrimi. Kjo përfshin emrin tuaj të plotë, datën e lindjes, adresën e banimit dhe detajet e kontaktit. Kjo tha, nëse jeni duke përdorur një platformë të rregulluar siç është Capital.com - gjithashtu do të duhet të verifikoni identitetin tuaj si pjesë e procesit KYC.

Ju mund ta përfundoni këtë hap pothuajse menjëherë duke ngarkuar prova të identitetit - të tilla si një kopje të pasaportës ose patentës tuaj. Në Capital.com do të keni 15 ditë kohë për të përfunduar këtë hap. Nëse nuk arrini ta bëni këtë, llogaria juaj do të pezullohet automatikisht. Sapo dokumentet të ngarkohen dhe verifikohen, ju do të dilni të lirë në dhjetëra tregje DeFi - të gjitha pa bazë komisioni!

Hapi 3: Financoni Llogarinë tuaj Online

Para se të mund të tregtoni monedha DeFi në Capital.com, do të duhet të financoni llogarinë tuaj. 

Në Capital.com, mund ta bëni këtë duke përdorur një kartë krediti, karte debiti, transfer bankar ose kuleta elektronike si ApplePay, PayPal dhe Trustly. 

Më e mira nga të gjitha, Capital.com nuk ngarkon asnjë tarifë depozite dhe ju mund ta financoni llogarinë tuaj me vetëm $ 20 / £ 250. Me këtë tha, nëse jeni duke depozituar fonde përmes transferit bankar, do të duhet të shtoni një minimum prej $ / XNUMX

Hapi 4: Gjeni tregun tuaj të zgjedhur të monedhave DeFi

Pasi të keni konfiguruar llogarinë tuaj, jeni gati të filloni të tregtoni monedha DeFi. Në Capital.com - procesi është i thjeshtë. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të kërkoni për monedhën tuaj të zgjedhur DeFi dhe më pas të klikoni në rezultatin që ngarkohet. 

Për shembull, nëse doni të tregtoni Uniswap, thjesht mund të fusni 'UNI' në shiritin e kërkimit.

Hapi 5: Tregtoni Monedhat DeFi

Tani, gjithçka që ju duhet të bëni është të specifikoni sasinë e argumenteve DeFi që dëshironi të tregtoni. Përndryshe, mund të futni edhe shumën e parave që dëshironi të rrezikoni në monedhën Defi në fjalë.

Sido që të jetë, sapo të konfirmoni porosinë në Capital.com - ajo do të ekzekutohet menjëherë. Më e mira nga të gjitha - Capital.com nuk do t'ju marrë një cent komision ose tarifa për të tregtuar monedhat Defi!

E rëndësishme të dihet

Pasi të keni blerë monedhat më të mira DeFi për qëllimet tuaja financiare, ka shumë mundësi në tryezë. Për shembull, mund t'i mbani, t'i tregtoni ose t'i riinvestoni në protokollin përkatës DeFi. Për më tepër, siç kemi diskutuar në të gjithë këtë udhëzues - ju gjithashtu mund të vendosni monedha DeFi kunji ose të merrni hua duke i përdorur ato si kolateral.

Ç'është më e rëndësishmja, platformat DeFi tashmë kanë arritur të gjenerojnë një eksitim të konsiderueshëm në treg. Hapësira e decentralizuar ka tërhequr një sasi mbresëlënëse të kapitalit investues vetëm në 12 muajt e fundit - duke u rritur në mënyrë eksponenciale gjatë vitit.  Siç mund ta shihni qartë, ka një numër platformash që kanë arritur të sjellin përparësitë e lartpërmendura të DeFi për publikun e gjerë.

Nga shumë raste përdorimi, ekzistojnë dy aspekte në veçanti që kanë fituar tërheqje midis investitorëve të kripto dhe tregtarëve. Këto janë llogaritë e kursimeve kripto dhe huatë kripto të ofruara nga platformat DeFi. 

Si i tillë, në seksionet vijuese të këtij udhëzuesi, ne do të shqyrtojmë këto aplikacione, dhe si mund t'i shfrytëzoni ato në mënyrë që të rritni pasuritë tuaja të kriptos.

Llogaritë e Kursimeve Crypto në Platformat DeFi

Siç kemi diskutuar më parë, platformat më të mira DeFi kanë një numër produktesh financiare të rreshtuar për entuziastët e kriptos. Nga të gjitha mundësitë e ndryshme, ideja e një llogarie kursimesh të kriptos duket se po tërheq vëmendjen më të madhe. Një llogari kripto kursimesh është saktësisht ajo që tingëllon të jetë - kjo ju lejon të fitoni kthime pasive në investimet tuaja.

Sidoqoftë, krahasuar me sistemet financiare tradicionale, platformat më të mira DeFi ju ofrojnë një normë interesi shumë më të lartë për depozitat tuaja. Para se të vendosni të investoni në një llogari kripto kursimesh, është thelbësore për të kuptuar se si funksionon industria.

Cilat janë llogaritë e kursimeve Crypto?

Llogaritë e kursimeve të kripto janë vetëm ato që thotë në kallaj - një llogari kursimi për kriptovalutat tuaja. Në vend që të depozitoni monedhat fiat në një bankë tradicionale, ju do të shtoni aktivet tuaja kripto në një platformë huazimi DeFi. Nga ana tjetër, ju do të jeni në gjendje të fitoni interes për depozitat tuaja.

Në thelb, ajo që ju po bëni është të huazoni pasuritë tuaja për huamarrësit kripto të së njëjtës platformë. Në këmbim, ata paguajnë interes për huazimin e pasurive tuaja kripto. Si të tilla, llogaritë e kursimeve të kriptos ndihmojnë në financimin e kredive peer-to-peer të ofruara nga platformat më të mira Defi.

Platformat e huazimit DeFi

Në mënyrë tipike, në një platformë të centralizuar të huazimit - do t'ju duhet të kaloni nëpër një proces të rëndë KYC për të përfituar nga një llogari kursimi. Për më tepër, normat e interesit të ofruara do të përcaktohen nga vetë kompania. Nga ana tjetër, platformat DeFi veprojnë si protokolle - që do të thotë se ato janë të arritshme për të gjithë pa pasur nevojë të respektojnë procedurat e KYC.

Jo vetëm kaq, por llogaritë janë jokontradiale, që do të thotë që ju nuk do të duhet të dorëzoni fondet tuaja në vetë platformën. Si të tilla, platformat e huazimit të decentralizuara dhe llogaritë e kursimeve që ato ofrojnë janë të automatizuara. Kjo do të thotë që sistemi i qeverisjes do të përcaktojë normat e interesit.

Në shumicën e rasteve, platformat më të mira të huazimit DeFi do të kenë norma interesi të ndryshueshme që bazohen në ofertën dhe kërkesën për një aktiv në protokollin përkatës. Për më tepër, një huamarrës mund të marrë direkt një hua përmes një platforme DeFi - pa pasur nevojë të kalojë nëpër një proces verifikimi ose kontroll kredie.

Ne e trajtojmë temën e kredive kripto nga perspektiva e një huamarrësi në më shumë detaje në seksionin tjetër të këtij udhëzuesi. Sidoqoftë, gjatë viteve të fundit, ideja e huazimit DeFi është rritur ndjeshëm. Megjithëse potencialisht vjen me norma më të larta interesi për huamarrësit, komoditeti i mos verifikimit i bën platformat DeFi më tërheqëse - veçanërisht për ato që vlerësohet se kanë një vlerësim të keq kreditor.  

Si funksionon huadhënia DeFi?

Në platformat më të mira DeFi, ju do të hasni gjithashtu termin 'bujqësi e rendimentit' - që i referohet grumbullimit të argumenteve ERC-20 për të fituar interes. Në shumë raste, llogaritë e kursimeve të kriptos dhe bujqësia e rendimentit nuk janë aq të ndryshme. Me këtë tha, kur të kaloni nëpër një platformë DeFi, ju do të veproni si një ofrues i likuiditetit. Kjo do të thotë, kur të depozitoni fondet tuaja, ato do të shtohen në një grup likuiditeti.

 • Në këmbim të sigurimit të këtij likuiditeti, ju do të merrni një shpërblim për sa i përket interesit.
 • Platformat e huazimit të decentralizuara funksionojnë në një grup të automatizuar të protokolleve.
 • Për shembull, platformat më të mira DeFi të tilla si Compound dhe Aave kanë hartuar dokumentacionin e tyre - i cili është i disponueshëm për këdo që të ketë qasje.
 • Të gjitha transaksionet në platforma të tilla DeFi kryhen përmes kontratave inteligjente (Pishinat e Likuiditetit).

Kjo siguron që procesi i huazimit dhe huamarrjes të trajtohet si duhet. Kontratat inteligjente do të ekzekutojnë transaksionin vetëm nëse plotësohen kushtet e paracaktuara nga platforma. Si i tillë, kur po hapni një llogari kursimi DeFi, në thelb po dërgoni kapitalin në një kontratë të zgjuar.

Në kthim, ju do të fitoni kthime në formën e shenjave dixhitale ose obligacioneve që vërtetojnë se ju jeni pronari i aktivit përkatës. Në platformat më të mira DeFi, këto kontrata inteligjente janë të audituara mirë dhe të disponueshme për publikun. Sidoqoftë, siç mund ta imagjinoni - mund t'ju duhet pak njohuri për kodimin për të verifikuar të dhënat.

Sot, jo vetëm që mund të hapni një llogari kripto kursimesh, por gjithashtu mund të fitoni interes për shumë argumente dhe stabilcoins të ERC-20.

Pra, a duhet të hapni llogari kripto kursimesh në një platformë DeFi? Epo, siç mund ta imagjinoni, përfitimi kryesor i hapjes së një llogarie kursimesh kripto është marrja e interesit. Në vend që thjesht të ruani pasuritë tuaja dixhitale në portofolin tuaj, ju do të jeni në gjendje të merrni më shumë kripto sesa ato që keni huazuar. E rëndësishmja, ju nuk do të duhet të ngrini gishtin - pasi kthimet tuaja do t'ju paguhen në mënyrë pasive.

Sidoqoftë, këto ditë, shumë investitorë zgjedhin të japin hua stabilcoins siç është DAI. Kjo do t'ju lejojë të rritni kapitalin tuaj pa rrezikun e paqëndrueshmërisë të përfshirë me kriptovalutat konvencionale. Për më tepër, shumë platforma DeFi ju lejojnë të interesoni argumentet e tyre të qeverisjes.

Për t'ju ndihmuar të kuptoni se si funksionojnë llogaritë e kursimeve kripto në praktikë, ne kemi krijuar një shembull më poshtë që mbulon të gjitha aspektet e rëndësishme.

 • Le të supozojmë se ju po kërkoni të hapni një llogari kursimesh kripto për pasuritë tuaja Ethereum.
 • Ju drejtoheni në platformën tuaj të zgjedhur DeFi për të ngritur llogarinë tuaj të kursimeve kripto.
 • Lidhni platformën tuaj DeFi me portofolin tuaj të kriptomonedhës.
 • Zgjidhni Ethereum nga lista e monedhave të mbështetura në dispozicion për të dhënë hua.
 • Platforma do t'ju tregojë se sa interes do të merrni në kunjin tuaj.
 • Zgjidhni sa Ethereum dëshironi të merrni.
 • Kur të jeni gati - konfirmoni investimin.

Mos harroni se në shumë platforma, transaksione të tilla do t'ju kushtojnë tarifat e gazit. Si i tillë, sigurohuni që të kontrolloni kostot e përfshira para se të vendosni llogarinë tuaj të kursimeve kripto. Tani, siç e prekëm më herët - kur po grumbulloni kriptovaluta, ju në thelb po veproni si huadhënësi kripto.

Shumë nga këto platforma DeFi gjithashtu ofrojnë kredi kripto - duke i lejuar të tjerët të marrin hua pasuritë tuaja. Në këtë situatë, ju do të përdorni pasuritë tuaja dixhitale si kolateral, në vend që t'i depozitoni ato në një llogari kursimi.

Në seksionin më poshtë, ne shpjegojmë se si mund të përfitoni nga huatë kripto në platformat më të mira DeFi.

Kredi Crypto në Platformat DeFi

Nëse jeni një entuziast i kriptos, mund të jeni tashmë të njohur me konceptin e strategjisë 'blej dhe mbaje'. E thënë thjesht, kur jeni 'HODLing' pasuritë tuaja dixhitale, ju po i mbani të sigurta në një portofol të sigurt - derisa të jeni gati të arrini para.  Sidoqoftë, ndërsa shkon, thjesht po i lini monedhat tuaja ulur rreth e rrotull në një portofol.

Kreditë kripto dhe platformat e huazimit ofrojnë një zgjidhje alternative për këtë - ku ju mund të kolateralizoni pasuritë tuaja kripto për të marrë një kredi në këmbim.  Në terma të thjeshtë, huatë kripto funksionojnë si e kundërta e llogarive të kursimeve. Në vend që të jeni huadhënës dhe të fitoni interes për pasuritë tuaja, ju do të përdorni kriptovalutat tuaja si kolateral për të marrë një kredi.

Çfarë janë huatë kripto?

Për çdo lloj investimi, qasja në likuiditet është një nga konsideratat kryesore. Me fjalë të tjera, është më mirë të jesh në gjendje të arrish pasuritë e tua në çdo pikë të caktuar. Sidoqoftë, ndryshe nga letrat me vlerë tradicionale, tregu i kriptomonedhave është paksa i ndryshëm. 

Për shembull: 

 • Le të imagjinojmë se ju keni 10 BTC, por jeni duke kërkuar likuiditet.
 • Duke pasur parasysh tregun aktual, ju nuk doni të shisni pronat tuaja sepse prisni që çmimi i BTC do të rritet ndjeshëm në planin afatgjatë. 
 • Si i tillë, ju nuk doni të shkarkoni kripton tuaj, sepse kur e blini përsëri në një datë të mëvonshme - mund të përfundoni me më pak Bitcoin.

Këtu hyjnë në lojë platformat e huazimit kripto.  Në një situatë të tillë, ju mund të përdorni Bitcoin tuaj si kolateral, në mënyrë që të merrni një kredi që paguhet në monedhën kripto ose fiat.  Sidoqoftë, duke marrë parasysh natyrën e paqëndrueshme të monedhave të kriptovalutave, do t'ju duhet të kolateralizoni më shumë BTC sesa vlerën e kredisë që po merrni. 

Tnë mënyrë tipike, kredi të tilla kripto gjithashtu kërkojnë që ju të paguani një tarifë marxhinale. Kjo do të ndryshojë nga një platformë DeFi në tjetrën. Për shembull, në Nexo, ju mund të merrni një kredi kripto nga vetëm 5.9% prill. Ndërsa në BlockFi, ju mund të merrni norma interesi deri në 4.5%. 

Sapo të shlyeni huanë së bashku me interesin, pasuritë tuaja të kripto do t'ju kthehen. Depozitat tuaja në kripto do të rrezikohen vetëm nëse dështoni të shlyeni kredinë, ose vlera e kolateralit tuaj bie. Në këtë rast, do t'ju duhet të shtoni më shumë kolateral. 

Një nga avantazhet kryesore të kredive kripto është se ju nuk jeni subjekt i verifikimeve ose çeqeve të kreditit. Në terma të thjeshtë, krahasuar me bankën tradicionale - huadhënia e kripto është shumë më e arritshme. Si i tillë, ju nuk duhet t'i nënshtroheni kontrolleve bazuar në historinë tuaj të kreditit ose fitimet tuaja. Platformat më të mira DeFi ju lejojnë gjithashtu të vendosni kushtet e huasë, duke ju dhënë shumë më shumë fleksibilitet. 

Huatë e kriptos DeFi pa kolateral 

Ndërsa shumica e platformave të centralizuara të kriptove ju kërkojnë të vendosni kolateral, ju gjithashtu mund të gjeni platforma DeFi që ju ofrojnë kredi pa depozituar Ndonjë pasuri.  Këto kryesisht quhen kredi kripto të pasigurta, të cilat ofrojnë likuiditet afatshkurtër.

 

Për shembull, një nga platformat më të mira DeFi - Aave, ju jep mundësinë e huave Flash - ku nuk do t'ju kërkohet të ofroni ndonjë kolateral.  Në vend të kësaj, ju do të jeni në gjendje të merrni hua për aq kohë sa të ktheni kredinë brenda një transaksioni në bllok. 

Sidoqoftë, kredi të tilla kripto të pasigurta janë krijuar kryesisht për zhvilluesit. Kjo sepse do të duhet të ndërtoni një kontratë inteligjente në mënyrë që të kërkoni një kredi dhe ta ktheni atë brenda të njëjtit transaksion.  Si i tillë, nëse jeni duke kërkuar të përfitoni nga huatë kripto pa ndonjë mbledhjenë përgjithësi, sigurohuni që të jeni të sigurt se si funksionon procesi. 

Platformat e huazimit të kriptos DeFi 

Siç e dini, platformat më të mira DeFi janë të decentralizuara, ku tranzicionet janë të automatizuara, në vend që të trajtohen nga njerëzit. Për shembull, ofruesit e DeFi si Aave dhe Compound përdorin kontrata inteligjente që përdorin algoritme që funksionojnë në protokollet e tij për të krijuar pagesa të automatizuara të kredive. 

Për më tepër, këto protokolle janë plotësisht transparente, pasi ato janë të ndërtuara në blockchain. Ndryshe nga platformat e centralizuara, nuk ka organe rregullatore - kjo është arsyeja pse ju merrni qasje në hua kripto pa pasur nevojë të përfundoni një proces verifikimi.  Përveç kësaj, ju mund të merrni kredi kripto në monedha fiat, monedha DeFi ose monedha të qëndrueshme të tilla si USDT. 

Si funksionojnë huatë kriptare DeFi

Për të pastruar mjegullën, ne kemi krijuar një shembull se si funksionon një kredi kripto në terma praktikë.

 • Supozoni se doni të merrni një kredi kripto duke përdorur monedhat tuaja BTC si kolateral.
 • Ju dëshironi huanë në UNI.
 • Kjo do të thotë që do të duhet të depozitoni çmimin aktual të një UNI me BTC.
 • Sipas çmimit aktual të tregut, një UNI është afërsisht e barabartë me 0.00071284 BTC.
 • Ofruesi juaj i kripto i zgjedhur ju tarifon një normë interesi prej 5%.
 • Pas dy muajsh, ju jeni gati të ktheni huanë dhe të shpengoni Bitcoin-in tuaj.
 • Kjo do të thotë që ju do të duhet të depozitoni shumën e kredisë në UNI plus 5% në interes.
 • Sapo të shlyeni kredinë, do të merrni përsëri depozitën tuaj në Bitcoin.

Siç mund ta shihni, në këtë shembull - ju morët huanë tuaj në UNI pa qenë e nevojshme të shisni Bitcoin-in tuaj. Në anën tjetër të transaksionit, huadhënësi kripto mori UNI-në e tyre origjinale, si dhe një pagesë interesi prej 5%. Thënë kjo, është e rëndësishme të merret parasysh paqëndrueshmëria e vetë tregut të kriptovalutave.

Si i tillë, mund t'ju duhet të kolateralizoni tepër. Për shembull, në MakeDAO - do t'ju kërkohet të vendosni një depozitë me vlerë minimumi 150% të vlerës së kredisë suaj. Pra, le të themi se dëshironi të merrni hua 100 dollarë UNI. Në MakerDAO - do të duhet të depozitoni BTC me vlerë $ 150 si kolateral për të marrë huanë.

Nëse vlera e depozitës BTC bie nën 150 dollarë, mund të duhet të paguani një gjobë likuidimi. Sidoqoftë, huatë kripto mund të jenë një nga mënyrat më efektive për të përfituar nga hapësira DeFi. Kjo jo vetëm që do t'ju japë qasje të menjëhershme në likuiditet, por edhe për t'ju shpëtuar nga sherri i kalimit të shërbimeve tradicionale financiare.

Monedhat më të mira DeFi - The Bottom Line

Në fund të fundit, industria e DeFi është në zhvillim e sipër. Vetëm brenda një kohe të shkurtër, platformat DeFi kanë arritur të rriten nga të qenit një pjesë eksperimentale e botës financiare në ekosistemin e madh që është sot. Megjithëse mund të shfaqet si një sektor i ngrohtë tani, është e mundur që aplikacionet DeFi të miratohen së shpejti nga tregu më i gjerë. 

Sapo fenomeni të bëhet i zakonshëm, aspektet e ndryshme të DeFi do të rrjedhin në jetën e përditshme dhe në financa. Me fjalë të tjera, DeFi ka potencialin të ndryshojë botën financiare siç e njohim ne. 

Sidoqoftë, është e rëndësishme të kihet parasysh se tregu i financave të decentralizuara është ende mjaft i ri. Si me çdo investim tjetër, këtu ka ende rreziqe të mundshme. Si i tillë, do ta keni të vlefshme të bëni kujdesin tuaj të duhur dhe të merrni njohuri se si po zhvillohet ky sistem i ri financiar. 

FAQs

Farë është DeFi?

DeFi qëndron për financën e decentralizuar - e cila është një term i dhënë për shërbimet financiare që nuk kanë autoritet qendror. Për t'ju dhënë një ide më të mirë, shumica dërrmuese e platformave financiare sot drejtohen nga një kompani e vetme. Në krahasim, një platformë DeFi drejtohet nga një protokoll qeverisje i ndërtuar në blockchain dhe funksionon duke përdorur asete të decentralizuara të tilla si kriptomonedhat.

Cili është përdorimi i DeFi?

DeFi është një sektor me rritje të shpejtë. Sot, ju mund të gjeni disa platforma DeFi që ofrojnë shërbime të automatizuara. Kjo përfshin shkëmbimet, huazimet, huazimet, sigurimet, menaxhimin e aseteve dhe organizata të tjera që nuk kontrollohen nga asnjë njësi e vetme.

Cilat janë argumentet DeFi?

Shumë platforma DeFi kanë lëshuar shenjën e tyre amtare DeFi që do të ndihmojë në qeverisjen e protokollit të saj. Mbajtësit e këtyre shenjave vendase mund të marrin të drejta vote në ekosistemin përkatës DeFi.

Cilat janë monedhat më të mira DeFi?

Shenjat më të mira DeFi janë rritur me popullaritet që nga fillimi i vitit 2021. Në kohën e shkrimit - disa nga argumentet më të mira DeFi për sa i përket kapitalizimit të tregut përfshijnë UNI, LINK, DAI, ZRX, MKR, COMP dhe CAKE.

Si të zgjidhni monedhën më të mirë DeFi për të investuar?

Ashtu si me çdo aktiv të tregtueshëm, është gati e pamundur të parashikosh se cila monedhë DeFi do të të sjellë fitimet më të larta. Sidoqoftë, ju mund të fitoni një kuptim më të mirë të tregut DeFi duke mësuar rreth protokolleve të ndryshëm DeFi dhe rastet e përdorimit të tyre.