Децентрализираниот пазар за финансии (DeFi) доби зголемен интерес од крипто-ентузијастите во последните години - привлекувајќи инвеститори од целиот свет. Во наједноставна форма, DeFi е термин што се користи за финансиски апликации изградени на блокчејн технологија - што има за цел демократизација на економскиот пејзаж со замена на централизираните институции.

Денес, платформите DeFi можат да ви обезбедат целосен спектар на финансиски услуги - почнувајќи од тргување, позајмување, заеми, децентрализирана размена, управување со средства и многу повеќе.

Најпопуларните платформи DeFi дизајнираа свои мајчин токени, како средство за олеснување на нивното работење, како и за поттикнување на корисниците. Ако сте заинтересирани да добиете парче од овој иновативен пазар рано - инвестирањето во монети DeFi е еден од најдобрите начини да се постигне.

Еве на DefiCoins.io - погледнуваме некои од најдобрите монети DeFi на пазарот и ја проучуваме нивната улога во нивните соодветни екосистеми на DeFi. Ние исто така го објаснуваме процесот за тоа како можете да купите монети DeFi од удобноста на вашиот дом без да платите цент за брокерски такси или провизии.

10 најдобри парички DeFi 2021 година

Благодарение на зголемената популарност и појавата на нови платформи DeFi - списокот на монети DeFi постојано расте. За време на пишувањето - вкупната пазарна граница на целата индустрија DeFi изнесува над 115 милијарди долари. Ова е огромно, особено кога размислувате колку е млад феноменот DeFi. 

Еве список на 10-те најдобри монети DeFi кои придонесоа за подемот на овој децентрализиран пазар.

1. Uniswap (UNI)

Uniswap е водечка децентрализирана размена која моментално доминира на пазарот DeFi. Вработува систем за автоматизиран производител на пазари (АММ) за да осигури дека има доволно ликвидност за токените ERC20 со кои се тргува на нејзината страница. Протоколот Uniswap привлече лојални следбеници според неговите решенија за крипто-средства. Тоа ви овозможува да имате целосна контрола над вашите приватни клучеви, се интегрира со надворешни паричници и ви овозможува да тргувате со ниски такси.

Токенот UNI беше лансиран со протоколот Uniswap во септември 2020 година - како средство за наградување на неговите КОРИСНИЦИ. Монетата DeFi влезе на пазарот по трговска цена од 2.94 долари. Во текот на неколку месеци - оттогаш вредноста на паричката се искачи на 35.80 американски долари. Монетата DeFi може да се смета за еден од токените со најдобри перформанси во индустријата - со скок од над 1,100% за само осум месеци. 

Исто така, таа е една од најдобрите монети DeFi во однос на вреднувањето, со пазарна граница од над 18 милијарди долари. Кога купувате UNI, ќе добиете и стимулации и попусти на протоколот Uniswap. На пример, во зависност од големината на поседите на УНИ - ќе можете да гласате за различни предложени политики за екосистемот Uniswap.

Протоколот Uniswap веќе излезе со четиригодишен план за распределба на UNI токените. Од вкупно 1 милијарда монети, 60% се резервирани за членовите на заедницата Uniswap. Монетата DeFi е веќе достапна за трговија на популарни платформи за крипто-валути како што е Capital.com.

2. Chainlink (ЛИНК)

Chainlink е несомнено најшироко користената децентрализирана мрежа на оракули, моментално достапна на пазарот DeFi. Ги храни податоците од реалниот свет до паметни договори за блокчејн - што служи како врска помеѓу невидениот износ на информации што одат напред и назад помеѓу крипто DApps. Давателот исто така објави свој роден токен LINK, кој има неколку функционални комунални услуги на платформата.

Благодарение на зголемената популарност на децентрализираните платформи, Chainlink доживеа значителен раст од неговото лансирање во 2019. Тој еволуираше до точка во која може да финансира други крипто иницијативи што можат да бидат од вредност за екосистемот Chainlink.

Во однос на пазарната капитализација, ЛИНК е една од најпопуларните монети на DeFi во моментот - со проценка од над 14 милијарди долари. Монетата DeFi влезе во 2021 година со цена од 12.15 долари. За време на пишувањето, во април 2021 година - вредноста на ЛИНК оттогаш достигна историски врвови на 44.36 УСД. Многумина очекуваат дека оваа траектора на воздигнување ќе продолжи со текот на времето. 

Со текот на годините, Chainlink се покажа како една од најдобрите платформи DeFi што ја задржа својата важност во индустријата. Бидејќи се обидува да ја прошири функционалноста на нејзината платформа DeFi, LINK ќе може да им обезбеди на другите развивачи на DeFi дополнителна флексибилност. Имајќи ги предвид овие аспекти, токенот LINK е несомнено една од најдобрите монети DeFi што треба да се разгледаат во 2021 година.

3. DAI (DAI)

За оние кои не се свесни, алтернативниот финансиски пазар на криптовалути и монети DeFi е славно непостојан. За оние кои сакаат да избегнат флуктуации на цените, монетата DAI може да биде од интерес. Накратко, оваа крипто паричка DeFi е изградена на блок-синџирот Ethereum и нејзината вредност е врзана за вредноста на американскиот долар.

Всушност, DAI е првото децентрализирано крипто-средство поддржано од колатерал од ваков вид. Оваа монета DeFi е развиена од софтверот со отворен извор MakerDAO Протокол - што е една од најдобрите DeFi платформи за користење паметни договори за изградба на различни децентрализирани апликации.

Во моментов, DAI има пазарна капитализација од 4 милијарди долари - што ја прави една од најдобрите монети DeFi во оптек. Има девизен курс што ја отсликува вредноста на американскиот долар во однос на вредноста на другите фиат валути. Како што можете да замислите, главната предност на вложувањето на DAI е да се ограничи ризикот од изложеност на екстремна нестабилност на пошироките пазари на крипто-валути.

Покрај тоа, користењето на DAI наместо фиат валути, исто така, може да ви помогне да ги намалите трансакциските трошоци и доцнењата што се вклучени при тргување на финансиските пазари. На крајот на краиштата, DAI е од најдобрите DeFi монети од ваков вид - затоа очекуваме големи работи за проектот да се движи во годините што претстојат. 

4. 0x (ZRX)

0x е протокол DeFi кој им овозможува на развивачите да градат свои децентрализирани размени на криптовалути. Исто така, служи како решение без притвор за DEX кое им овозможува на корисниците лесно трговија со токени ERC20. Сепак, забележителната разлика е во тоа што заедно со неговата поддршка за ERC20 токените, размената 0x ги олеснува и крипто активите на ERC-721. Со други зборови, ова прави простор за недозволено тргување со широк спектар на дигитални монети.

Во 2017 година, протоколот со отворен извор 0x ја воведе монетата 0x (ZRX). Како и многу други врвни монети DeFi, монетата ZRX работи и на блок-синџирот Ethereum и првично беше наменета да помогне во управувањето со неговиот екосистем. Сепак, во 2019 година - на монетата 0x им беа доделени повеќе комунални услуги, како што се можности за вложување за даватели на ликвидност.

0x се претстави премногу добро од почетокот на 2021 година. Всушност, паричката DeFi оттогаш се зголеми во вредност од над 500% - достигнувајќи историски врв од 2.33 УСД во април 2021 година. Токенот во моментов има пазарна капитализација од над 1.2 милијарди УСД. . Ако сте заинтересирани за пристап до протоколот 0x, можете да тргувате со овој токен DeFi и од централизирана и од децентрализирана платформа за тргување - како што е регулираниот брокер Capital.com.

5. Производител (МКР)

Создателот (МКР) е друга монета DeFi што ја разви екипата според протоколот МакерДАО. Додека DAI беше наменет да донесе стабилност, целта на монетата „Мајкер“ е да служи како комунален токен. Всушност, токенот MKR DeFi се користи за да се задржи вредноста на DAI фиксирана на 1 долар. За да се постигне ова, монетата Maker може да се создаде и уништи за да се балансираат флуктуациите на цените што се наоѓаат на поширокиот пазар.

Сопствениците на МКР се одговорни за прилагодување на упатствата во врска со DAI stabilcoin. Ако сакате да инвестирате во „Мејкер“, ќе добиете право на глас во екосистемот „МакерДАО“.

Покрај тоа, исто така ќе можете да добиете стимулации за возврат за вашето учество во управувањето со протоколот MakerDAO, како што се намалени такси и поволни каматни стапки. Со пазарна граница од над 3 милијарди долари, „Макер“ е меѓу најдобрите 10 монети DeFi на пазарот на крипто. Ако DAI сака да се претстави добро во арената за тргување со криптовалути, ова исто така може да се одрази на цената на монетата Maker DeFi.

6. Соединение (КОМП)

Соединението е друга водечка децентрализирана платформа за позајмување и позајмување што им овозможува на корисниците да собираат камати на нивните крипто средства. Платформата дизајнираше неколку сложени базени за ликвидност за оваа намена. Откако ќе ги депонирате вашите средства во еден од таквите базени, за возврат ќе можете да генерирате cTokens.

Кога сакате да добиете пристап до вашите средства, можете да ги откупите овие cTokens. Забележително, бидејќи девизниот курс на cTokens се зголемува со текот на времето, исто така ќе можете да заработите камата на вашата инвестиција. Во јуни 2020 година, Компоунд го промовираше својот мајчин токен - КОМП. Носителите на овој токен DeFi можат да добијат пристап до правото на глас на протоколот Компонд. 

Платформата добива голема привлечност на пазарот, а нејзината паричка DeFi неодамна помина со пазарна капитализација од над 3 милијарди долари. Соединението влезе во 2021 година по цена од 143.90 американски долари. Оттогаш, монетата Дефи надмина 638 американски долари. Ова значи дека за само четири месеци тргување - Соединението се зголеми во вредност од над 350%.

7. Aave (AAVE)

Aave е платформа со отворен извор DeFi која функционира како услуга за крипто заеми. Неговиот протокол за ликвидност без притвор ви овозможува да заработувате камата, како и да позајмувате на вашите крипто средства. Оваа платформа DeFi за прв пат беше претставена на пазарот на крипто-валути во 2017 година.

Меѓутоа, во тоа време - платформата беше наречена ETHLend, со ЛЕН како свој роден знак. Првенствено работеше како систем за изработка на натпревари за поврзување на заемодаватели и должници. Во 2018 година, платформата DeFi беше преименувана во Aave - додавајќи нови функции за заеми.

Денес, монетата AAVE може да се вметне преку протоколот за да придонесе за нејзината безбедност и перформанси. Покрај тоа, можете исто така да уживате во вложувања на награди и намалени такси на платформата Aave. Монетата DeFi има неколку продажни места - бидејќи има комунални услуги во реалниот свет на сè пополнетиот пазар за позајмување крипто.

Исто така е една од најдобрите монети DeFi според проценката, со пазарна капитализација од над 5 милијарди долари. Паричката AAVE DeFi ужива нахакан пазар од почетокот на 2021 година - порасна во вредност од над 350% за неколку месеци.

8. Синтетикс (SNX)

Synthetix е една од најбрзо растечките платформи DeFi на денешниот пазар. Таа стои зад добро подмачканата децентрализирана размена што им овозможува на корисниците да разменуваат белези на платформата. Сепак, она што го прави Synthetix уникатен е тоа што им овозможува на корисниците да коваат свои сопствени синтетички средства - наречени „Синти“. Во едноставни термини, Синтите се финансиски инструменти што ја следат вредноста на основното средство.

Можете да тргувате со Синтите за криптовалути, индекси и други средства од реалниот свет, како што се златото, на децентрализираната размена на Синтетикс. Сепак, ќе треба да имате SNX - роден знак на Синтетикс за да обезбедите колатерал против Синтите. На овој начин, кога и да тргувате со Синтите, вашите токени на SNX ќе бидат заклучени во паметен договор.

Покрај тоа, токенот SNX дистрибуира и дел од собраните такси на своите сопственици, овозможувајќи ви да заработувате пасивен приход. Имајќи ја предвид оваа легитимна алатка во рамките на платформата, побарувачката за токени на SNX може да продолжи да расте. Токенот веќе се појави како една од најдобрите монети DeFi, со пазарна капитализација од над 2 милијарди долари. Во текот на изминатите четири месеци, цената на паричката SNX веќе се зголеми за над 120% во вредност.

9. Заработка. Финансии (YFI)

Yearn.finance беше лансиран на почетокот на 2020 година, со цел да се обезбедат високи приноси за вложување на Ethereum, стабилни пари и други алт-пари. Протоколот го овозможува ова преку својата одлика наречена „Сводови“, кои помагаат да се ублажат високите трошоци за трансакциите на Ethereum.

Yearn.finance се надева дека ќе го поедностави концептот на DeFi за новите инвеститори, овозможувајќи им да ги оптимизираат приносите со минимална интервенција. Оваа платформа DeFi оттогаш доби дополнително внимание од пазарот со лансирањето на својот токен YFI. Монетата DeFi има висока пазарна граница од над 1.5 милијарди долари.

Сепак, има ограничено вкупно снабдување со само 36,666 монети - што ја додава вредноста на проектот Дефи. За време на пишувањето, монетата YFI е со цена од над 42,564 американски долари - една од највисоките на пазарот. Ова е импресивна бројка, имајќи предвид дека паричката е воведена само во јули 2020 година - по цена од 1,050 американски долари.

10. Палачинка Скеп (ТОРТА)

PancakeSwap е децентрализирана размена што ви овозможува да ги замените BEP20 токените на паметниот синџир Binance, удобна и ефтина алтернатива на Ethereum. Слично на Uniswap, овој DEX исто така вработува систем за автоматизиран пазар за создавање базени за ликвидност. PancakeSwap ја пушти во продажба својата родна токен ТОКА во септември 2020 година. Корисниците можат да вложат ТОРТ на еден од многуте понудени ликвидни базени со цел да заработат повеќе белези за возврат.

Пониските такси наплатени оттогаш привлекоа многу ентузијасти на DeFi кон оваа платформа. - возење на цената на паричката стабилно нагоре. Токенот ТОКТ демонстрираше извонреден митинг на цените во првиот квартал од 2021 година. Паричката Дефи ја започна годината со 0.63 УСД и, на 26 април 2021 година, достигна историски врв од 33.83 УСД.

Ова се претвора во добивка од над 5,000% за само четири месеци. Во моментот на пишувањето, токот ТОКА, исто така, воспостави пазарна капитализација од над 5 милијарди американски долари, што го прави еден од најдобро изведените крипто белези на DeFi за годината.

Важно е да знаете

Непотребно е да се каже, зголемената популарност на монетите DeFi покажува дека поширокиот сектор DeFi е на пат да достигне широк финансиски пазар. Протоколите што ги наведовме овде продолжуваат да покажуваат дека постои вистинска побарувачка и простор на глобалниот пазар за соодветните производи и услуги.

Со тоа, има неколку трендови кои придонесуваат за овој успех. На пример, токените DeFi се само еден аспект на поширокиот екосистем DeFi. Всушност, овие се развиваат како средство за поддршка на децентрализирани протоколи - кои нудат неколку други можности за да го искористите феноменот DeFi.

Имајќи го тоа на ум, дозволете ни да истражиме некои од најдобрите платформи DeFi кои доминираат на пазарот денес.

Најдобри платформи за DeFi 2021 година

Главната цел на платформите DeFi е децентрализирање на процесот на инвестирање и тргување. Една од централните атракции тука е дека овие решенија нудат поголема транспарентност во споредба со традиционалните финансиски институции.

Најдобрите платформи DeFi денес се напојуваат со dApps или децентрализирани протоколи - изградени или на Bitcoin или на Ethereum. Постојат нови проекти кои влегуваат на пазарот на речиси месечна основа, обезбедувајќи нови финансиски можности за инвеститори и трговци од сите облици и големини.

Еве неколку начини на кои денес се користат dApps и децентрализирани протоколи:

 • Задолжување и позајмување: Платформите DeFi ви дозволуваат да земете заем на вашите крипто средства, без да мора да завршите процес на KYC, да го проверите вашиот кредит или дури да имате банкарска сметка. Можете исто така да ги позајмите вашите сопственици на крипто-валути за возврат на камата, придонесувајќи за ликвидноста на предметната платформа DeFi.
 • Дигитални паричници: Криминалните паричници DeFi кои не се во притвор ви дозволуваат да имате целосна контрола врз вашите средства и приватните клучеви во безбедна средина.
 • Децентрализирани размени: Најдобрите платформи DeFi ви овозможуваат да ја отстраните потребата за посредник и наместо тоа да се занимавате со трговија преку паметни договори.
 • Протоколи за управување со средства: DeFi поддржува рамки што им овозможуваат на корисниците да собираат средства за инвестициски производи, како што се автоматски инвестиции и агрегатори на средства.
 • Необезбедени заеми: DeFi ви олесни да добивате необезбедени заеми на основа peer-to-peer.
 • Не-габични токени: Најдобрите платформи DeFi сè повеќе нудат поддршка за NFT. Овие се токени кои ви дозволуваат да извршите комодификација на средство што претходно не беше стоководливо на блокчејн. Ова може да вклучува оригинални уметнички дела, песна, па дури и твит!
 • Земјоделско производство: Овој производ DeFi ви овозможува да заработите камата на вашите крипто средства со тоа што ќе ги ставите на платформата DeFi.

Како што можете да видите, обемот на индустријата DeFi е доста разновиден. Y0u може да добие јасен, безграничен пристап до скоро секоја финансиска услуга што може да се замисли - од штедни сметки, заеми, тргување, осигурување и многу повеќе.

Па, каде можете да ги најдете најдобрите платформи DeFi што ќе ви овозможат пристап до најперспективните карактеристики на овој сектор? Подолу, прегледавме избор на платформи со највисока оценка и како може да имате корист од нив.

YouHodler

Лансиран во 2018 година, YouHodler е една од најдобрите повеќе-фацетирани платформи за позајмување крипто на пазарот. Тоа е првенствено крипто-фиат финансиска услуга што ви обезбедува високи приноси на депозитите. Платформата DeFi соработуваше со реномирани банки во Европа и Швајцарија за да се обезбеди безбедно и безбедно чување на вашите дигитални средства.

YouHodler, исто така, доаѓа интегриран со трговска размена која нуди поддршка за многу истакнати монети DeFi - вклучително и Соединение, DAI, Uniswap, Chainlink, Maker и многу повеќе. Една од најпознатите карактеристики на YouHodler е тоа што ви овозможува да депонирате Биткоин или други криптовалути - со цел веднаш да започнете да заработувате камата на средството.

Секој договор за позајмување и позајмување на оваа платформа е правно обврзувачки документ што ги следи упатствата на Европската унија. Можете да заработите до 12.7% на вашите депозити во крипто и сите приноси што ќе ги направите директно ќе се депонираат во вашиот паричник YouHodler секоја недела. Освен ова, можете исто така да добиете пристап до крипто заеми на платформата. YouHodler нуди импресивен сооднос меѓу заемот и вредноста од 90% за топ 20 поддржани крипто-валути.

Можете исто така да добиете заеми во фиат валути како што се американски долари, евра, швајцарски франци и британски фунти. Кредитите може веднаш да се подигнат на вашата индивидуална банкарска сметка или на кредитна картичка. За оние кои се поискусни со пазарот за крипто DeFi, YouHodler воведе и два други производи - MultiHODL и Turbocharge. Со овие карактеристики, платформата автоматски ќе ги инвестира вашите средства во повеќе заеми со цел да ви донесе максимални приноси.

Сепак, имајќи го предвид ризикот, овие функционалности се најдобро резервирани за искусни инвеститори кои се запознаени со деталите за финансиските пазари. Од друга страна, ако барате само да заработите пасивен приход од вашите крипто средства, тогаш YouHodler може да ви донесе супер-високи приноси, додека ви овозможува да ги чувате вашите средства на безбеден простор.

Nexo

Nexo е уште едно истакнато име во крипто просторот. Платформата воведе неколку финансиски производи кои можат да го заменат традиционалното банкарство со крипто средства.  Nexo ви овозможува да заработите камата на 18 различни крипто средства - вклучувајќи монети DeFi како што се токенот DAI и Nexo. Можете да добиете до 8% принос на крипто-валути, и до 12% на стабилни пари.

Вашата заработка ќе ви се исплаќа на дневна основа. Покрај тоа, можете исто така да депонирате фиат валути како што се евра, американски долари и британски фунти за да добиете принос од нив.  Освен крипто-штедна книшка, Nexo ви овозможува да добивате и инстант заеми со обезбедување на вашите дигитални средства.

Процесот е целосно автоматизиран - и можете да го обработите барањето за заем без да мора да поминувате низ никакви кредитни проверки.  Каматните стапки за Nexo крипто заемите започнуваат со 5.90% април. Минималниот износ на заемот е утврден на 50 американски долари, а може да добиете кредитни линии до 2 милиони долари.  Nexo, исто така, воспостави своја сопствена размена на крипто-валути, каде што можете да купите и продадете над 100 парови на крипто-валути.

Платформата смисли паметен систем Nexo за да осигури дека ќе ја добиете најдобрата цена на пазарот со поврзување на различни размени. Покрај тоа, Nexo исто така ветува дека ќе има минимални флуктуации на цените кога ќе нарачате на пазарот. Слично на другите платформи DeFi, Nexo исто така лансираше своја монета за управување - токенот NEXO.

Имајќи го знакот NEXO, имате право на неколку награди на платформата - како што се повисоки приноси на депозитите и пониски каматни стапки на заемите.  Што е уште поважно, Nexo е една од ретките платформи што исплаќа дивиденда на своите носители на токен. Всушност, 30% од нето добивката на оваа монета DeFi се дистрибуира меѓу носителите на токен NEXO - во зависност од големината и времетраењето на инвестицијата.

Независен

Uniswap е несомнено една од најпопуларните платформи DeFi на поширокиот пазар на криптовалути. Платформата ви овозможува да тргувате со кој било токел ERC-20 базиран на Ethereum користејќи приватни паричници како што е Метамаск.  Во 2020 година, Uniswap поддржа 58 милијарди долари волумен на тргување - што ја прави најголемата децентрализирана размена во крипто светот. Овие бројки се зголемија за 15,000% во однос на 2019 година - што покажува колку далеку достигна платформата DeFi за нешто повеќе од една година. 

Една од главните предности на Uniswap е тоа што нема потреба да ги депонирате своите средства во платформата. Со други зборови, ова е апликација без притвор што користи базени за ликвидност наместо книги за нарачки. Нема потреба да се најавувате на протоколот Uniswap ниту да завршите процес на KYC.

Можете да замените помеѓу кој било знак ERC20 или да заработите мал процент од собраните такси едноставно со додавање на базенот за ликвидност.  Како што накратко забележавме претходно, Uniswap исто така има свој UNI токен - кој може да ви обезбеди акции со право на глас во управувањето со протоколот на давателот. Монетата DeFi неодамна порасна по цена, привлекувајќи повеќе внимание на протоколот на УНИ. 

Неодамна, Uniswap исто така ја претстави својата најнова верзија на својата размена - наречена Uniswap V3. Доаѓа со концентрирана нивоа на ликвидност и провизии. Ова им овозможува на давателите на ликвидност да бидат платени во согласност со нивото на ризик што го преземаат. Ваквите карактеристики го прават Uniswap V3 еден од најфлексибилните дизајнирани AMM.

Протоколот Uniswap, исто така, има за цел да обезбеди извршување на трговијата со мал лизгање што може да го надмине оној на централизираните размени.  Овие нови ажурирања може да ја зголемат цената на UNI DeFi токенот нагоре. Како што можете да видите, платформата DeFi континуирано се развива и наскоро може да додаде други производи, како што се крипто заеми и заеми на нејзиниот децентрализиран екосистем. 

БлокФи

Лансиран во 2018 година, BlockFi еволуираше да стане место за развој на вашите дигитални средства. Со текот на годините, платформата DeFi успеа да добие над 150 милиони американски долари од значајни бројки во заедницата и да добие лојален клиент што го следи. BlockFi обезбедува различни финансиски производи насочени и кон индивидуални и кон институционални трговци со криптовалути. Сметки за камати на BlockFi, накратко BIAS - ви овозможува да заработите каматна стапка до 8.6% годишно на крипто-валути.

Како и со другите платформи DeFi. BlockFi ги позајмува овие депозити на корисници на други лица и институционални брокери и им наплатува камата - што, пак, им се исплаќа на своите корисници. Со тоа, важно е да се напомене дека на депозитите на корисниците им се дава поголем приоритет во споредба со капиталот на компанијата кога станува збор за заеми.

BlockFi исто така им овозможува на корисниците да ги користат своите дигитални средства како колатерал и да позајмуваат до 50% од вредноста на колатералот во американски долари. Како што можете да видите, ова е значително помалку од ЛТВ што го нудат други платформи, како што е YouHodler. Од друга страна, заемите се обработуваат скоро моментално. Конечно, друга предност на BlockFi е тоа што нуди бесплатен за размена на својата платформа.

Сепак, девизниот курс е помалку оптимален во споредба со она што може да го добиете на други платформи. Генерално, BlockFi ја држи својата позиција како една од водечките алтернативни финансиски услуги - што ви овозможува да ги користите вашите дигитални средства за да заработите пасивни приходи, како и да обезбедите брзи заеми од нив.

ААВЕ

Првично лансиран како ETHLend, Aave започна како пазар каде крипто-заемодавателите и должниците можат да преговараат за нивните услови без да поминат низ трета страна. Оттогаш, платформата DeFi прерасна во воспоставен протокол DeFi кој нуди голем број финансиски производи.  Базените за ликвидност на Aave во моментов нудат поддршка за над 25 крипто, стабилни и DeFi монети.

Ова ги вклучува DAI, Chainlink, yearn.finance, Uniswap, SNX, Maker и многу повеќе. Покрај тоа, Aave објави и свој знак за управување - AAVE. Ова им овозможува на носителите на токен да придонесат за управување со протоколот Aave.  Атонот ААВЕ може да се најде и на платформата за да заработи камата, како и други награди. 

Aave првенствено служи како платформа за крипти-заеми. Можете да позајмувате и да позајмувате дигитални средства на Aave на децентрализиран начин, без да треба да доставите документација за AML или KYC.  Како заемодавател, ефективно ќе ги депонирате своите средства во базен за ликвидност. Еден дел од базенот ќе се одвои како резерва против нестабилноста во рамките на платформата DeFi. Ова исто така им олеснува на корисниците да ги повлекуваат своите средства без да влијаат на ликвидноста. 

Покрај тоа, ќе можете да добиете камата за ликвидноста што и ја обезбедувате на платформата.  Ако сакате да земете заем, Aave ви овозможува да позајмувате преку прекумерна колатерализација на вашите средства. LTV на заемот што го добивате обично се движи од 50 до 75%. 

Сепак, освен ова, Aave се разликува и со тоа што нуди и други уникатни производи - како што се необезбедени крипто заеми и промена на стапки. За ова подетално ќе разговараме во делот „Крипто заеми на платформите DeFi“ на овој водич.  И покрај тоа, сваквите уникатни типови на колатерал му овозможија на Aave да добие привлечност во секторот DeFi. Всушност, во споредба со другите протоколи на DeFi во овој простор, Aave нуди уникатен арсенал карактеристики. 

целзиусови

Целзиус е друга платформа заснована на блокчејн, која има развиено свој роден токен. Токелот ЦЕЛ е 'рбетот на екосистемот на Целзиус. Овој токен ERC-20 може да се користи во рамките на Целзиусовиот протокол за да ги зголеми вашите придобивки од неговите финансиски производи.

Во однос на корисноста, Целзиус ви овозможува да заработите камата на вашите крипто средства, со каматна стапка од 17.78%. Ова е далеку над просекот на индустријата - сепак, ќе треба да држите CEL токени за да добиете толку високи приноси. Целзиус исто така ви овозможува да користите крипто валута како залог за да позајмите фиат валута или други дигитални средства.

Уште еднаш, каматната стапка тука е неверојатно конкурентна - поставена само на 1% април. Ова е под услов да имате доволно CEL токени залепени на платформата. Во едноставни термини, придобивките што ги добивате на платформата во голема мера зависат од количината на CEL што ја имате. Како такво, ако сте заинтересирани да користите Целзиус, би било добро да додадете CEL во портфолиото за криптовалути.

На крајот на краиштата, оние што држат пакетите CEL-токени можат да добијат најголеми приноси од нивните депозити, како и намалените каматни стапки на заемите. Во однос на капиталните добивки, токенот на ЦЕЛ е зголемен за 20% во вредност од почетокот на 2021 година. Сепак, важно е да се напомене дека корисноста на тонот на ЦЕЛ е ограничена надвор од екосистемот на Целзиус.

Сложените

Сложените финансии лесно може да се сметаат како еден од најголемите протоколи за заеми во секторот ДеФи. Како и со мнозинството други платформи DeFi дискутирани денес, протоколот Соединение е изграден на блок-синџирот Ethereum. Иако првично беше централизирано, со лансирањето на својот знак за управување, Компоунд ги прави првите неколку чекори кон тоа да стане децентрализирана организација водена од заедницата.

За време на пишувањето, Соединението поддржува 12 крипто и стабилни монети - што исто така вклучува и голем број истакнати токени на DeFi. Објектот за позајмување на крипто на Компонд работи слично како и другите платформи DeFi. Како заемодавател, можеш заработуваат камата на вашите средства со додавање ликвидност на платформата. Додека сте како заемопримач - можете да добиете брз пристап до заеми до плаќање интерес. 

Сепак, целата принцеза е олеснета преку нов производ наречен договор cToken. Ова се репрезентации на EIP-20 за основните средства - кои ја следат вредноста на средството што сте го депонирале или сте го повлекле. Секоја трансакција на протоколот соединение се случува преку договори cToken. Можете да ги користите за да заработите камата, и како залог за да добиете заеми. Можете или да „нане“ за да ги добиете вашите раце cTokens или да ги позајмите преку протоколот Соединение. 

Соединението исто така користи комплексен алгоритам што ги дефинира каматните стапки на платформата. Како такво, за разлика од другите платформи DeFi, каматната стапка е променлива - во зависност од понудата и побарувачката во рамките на протоколот. Преку својот знак за управување, КОМП - Соединение планира да постигне целосна децентрализација. Ова ќе се направи со обезбедување на гласачки права и нудење стимулации за сопствениците на КОМП на нејзината платформа DeFi.

MakerDAO

MakerDAO е една од првите DeFi платформи кои го привлекоа вниманието на крипто инвеститорите. Проектот беше лансиран во 2017 година и служи како децентрализиран дигитален свод систем. Може да депонирате голем број крипто-валути базирани на Ethereum и да ги користите за да го ковате родниот токен на платформата - DAI.  Како што споменавме порано, вредноста на DAI ја отсликува вредноста на американскиот долар.  DAI-от што го генерирате на MakerDAO може да се искористи како колатерал со цел да се земат заеми.

Сепак, запомнете дека размената на вашиот токен ERC-20 за возврат за DAI не е бесплатна на платформата. Openingе ви се наплати износот на производителот кога отворате трезор. Овој надоместок може да биде претпазлив од време на време и автоматски ќе се ажурира на платформата. Од оваа причина, ако користите Maker Vaults, најдобро е да ја одржувате стапката на обезбедување што е можно повисоко - за да избегнете ликвидација. 

Надвор од екосистемот MakerDAO, DAI функционира како и секоја друга монета DeFi. Можете да го позајмите или да го користите за да заработите пасивен приход. Во последно време, DAI оттогаш ги зголеми своите функционалности за да вклучува купување на NFT, интеграција во игри платформи и бизниси за е-трговија.  Освен DAI, MakerDAO има и дополнителна валута за управување - Создател. Како и со другите монети DeFi, држењето на „Создателот“ ќе ви овозможи пристап до правото на глас и пониските такси на платформата. 

Важно е да знаете

Платформите дискутирани погоре, даваат увид во експанзивната мрежа DeFi што се гради денес. Како што оди, иднината на секторот ДеФи ќе биде одредена од заедницата што стои зад неа. Доколку индустријата продолжи да привлекува поголемо внимание, тоа треба да се рефлектира во цената на соодветната монета DeFi. 

Како што можете да видите, светот на DeFi направи револуција во финансискиот сектор. Овие врвни платформи DeFi имаат за цел да ја трансформираат индустријата преку искористување на технологијата Blockchain. За возврат, ќе добиете пристап до транспарентност и подобра контрола над вашите средства. 

Ако верувате дека DeFi има огромен потенцијал да доминира во иднина, еден од најдобрите потези што треба да се направи е да инвестирате во монета DeFi.  За оние кои се нови во просторот за криптовалути, ќе имате корист од малку насоки во оваа област. Затоа, составивме водич за тоа како да ги купите најдобрите монети DeFi во делот подолу. 

Како да купите парички DeFi 

До сега, се надеваме дека имате цврста идеја за тоа кои се платформите DeFi и кои монети на DeFi моментално доминираат на пазарот.  За да се осигурате дека избраните монети DeFi може да се купат на најбезбеден и најисплатлив начин - подолу ве водиме низ процесот чекор по чекор. 

Чекор 1: Изберете регулиран онлајн брокер

Децентрализираните платформи ви овозможуваат неограничен пристап до дигиталните средства. Сепак, за оние кои сакаат да бидат повнимателни со своите инвестиции, ви предлагаме да разгледате регулирани платформи. На пример, постојат два начина да купите монета DeFi - еден преку крипто валута размена, или преку Интернет брокер.

Ако изберете централизирана или децентрализирана размена на криптовалути, нема да имате погодност да можете да купите монети DeFi во замена за фиат валута. Наместо тоа, ќе мора да се задоволите со стабилни монети како USDT.

 • Од друга страна, ако изберете регулиран брокер преку Интернет, како што е Capital.com - ќе можете да тргувате со монети Дефи и лесно да ја финансирате вашата сметка со американски долари, евра, британски фунти и многу повеќе.
 • Всушност, можете веднаш да депонирате средства со дебитна / кредитна картичка, па дури и со е-паричник како Paypal. 
 • За оние кои не се свесни, Capital.com е огромна популарна платформа за тргување со CFD која е регулирана и од FCA во Велика Британија и од CySEC на Кипар.
 • Платформата поддржува долга линија на пазари на монети DeFi - како што се LINK, UNI, DAI, 0x и купишта повеќе.

Како и да е, ако вашиот избран брокер преку Интернет не нуди услуги за вграден паричник, исто така ќе сакате да пронајдете надворешен дигитален паричник за складирање на вашите DeFi Tokетони. Ова е, се разбира, ако не ги ставате на која било платформа DeFi за да заработите пасивен приход.

Чекор 2: Регистрирајте се со вашата избрана веб-страница за трговија со DeFi

Отворање сметка со платформа за тргување парички DeFi е полесно од кога било. Сè што треба да направите е да пополните формулар за брза регистрација. Ова ги вклучува вашето целосно име, датум на раѓање, адреса на живеење и детали за контакт. Со тоа, ако користите регулирана платформа како што е Capital.com - исто така ќе мора да го потврдите вашиот идентитет како дел од процесот на KYC.

Овој чекор можете да го завршите прилично веднаш со поставување доказ за идентитет - како што е копија од пасош или возачка дозвола. На Capital.com ќе имате 15 дена да го завршите овој чекор. Ако не го направите ова, вашата сметка автоматски ќе биде суспендирана. Штом документите ќе бидат прикачени и потврдени, ќе бидете неограничени во десетици пазари на DeFi - сето тоа без основа за провизија!

Чекор 3: Финансирајте ја вашата сметка преку Интернет

Пред да можете да тргувате со монети DeFi на Capital.com, ќе мора да ја финансирате вашата сметка. 

На Capital.com, ова можете да го направите со кредитна картичка, дебитна картичка, банкарски трансфер или електронски паричници како што се ApplePay, PayPal и Trustly. 

Најдобро од сè, Capital.com не наплатува никакви такси за депозит и можете да ја финансирате вашата сметка со само 20 $ / £. Со тоа, ако депонирате средства преку банкарски трансфер, ќе мора да додадете минимум $ / 250

Чекор 4: Пронајдете го вашиот избран пазар на монети DeFi

Откако ќе ја поставите вашата сметка, подготвени сте да започнете со трговија на монети DeFi. На Capital.com - процесот е едноставен. Сè што треба да направите е да ја побарате вашата избрана паричка DeFi и потоа да кликнете на резултатот што се вчитува. 

На пример, ако сакате да тргувате со Uniswap, можете едноставно да внесете „UNI“ во лентата за пребарување.

Чекор 5: Трговија на монети DeFi

Сега, сè што треба да направите е да ја наведете количината на DeFi токени што сакате да ги тргувате. Алтернативно, можете исто така да ја внесете количината на пари што сакате да ја ризикувате на предметната паричка Дефи.

Во секој случај, откако ќе ја потврдите нарачката на Capital.com - таа ќе се изврши веднаш. Најдобро од сè - Capital.com нема да ви наплати цент провизија или такси за трговија со монети Дефи!

Важно е да знаете

Откако ги купивте најдобрите монети DeFi за вашите финансиски цели, има многу опции на масата. На пример, можете да ги држите, да ги тргувате или да ги реинвестирате во соодветниот протокол DeFi. Дополнително, како што разговаравме во текот на ова упатство - можете да поставите и монети DeFi или да земате заеми користејќи ги како колатерал.

Клучно, платформите DeFi веќе успеаја да создадат значителна возбуда на пазарот. Децентрализираниот простор привлече импресивен износ на инвестициски капитал само во последните 12 месеци - расте експоненцијално во текот на годината.  Како што јасно можете да видите, постојат голем број платформи кои успеаја да ги донесат гореспоменатите предности на DeFi пред пошироката јавност.

Од многуте случаи на употреба, постојат два аспекти, особено што добија привлечност меѓу крипто-инвеститорите и трговците. Ова се крипто штедните сметки и крипто заемите што ги нудат платформите DeFi. 

Како такво, во следните делови од овој водич, ќе ги разгледаме овие апликации и како можете да ги искористите за да ги зголемите вашите крипто средства.

Крипто штедни сметки на платформите DeFi

Како што разговаравме претходно, најдобрите платформи DeFi имаат голем број финансиски производи наредени за ентузијастите на крипто. Од сите различни можности, идејата за крипто-штедна книшка се чини дека привлекува најголемо внимание. Крипто штедна книшка е токму она што звучи да биде - ви овозможува да заработите пасивни приноси од вашите инвестиции.

Сепак, во споредба со традиционалните финансиски системи, најдобрите платформи DeFi ви нудат многу поголема каматна стапка на вашите депозити. Пред да одлучите да инвестирате во крипто-штедна книшка, клучно е да разберете како работи индустријата.

Што се крипто штедни сметки?

Крипто штедни сметки се само она што го пишува на калајот - штедна книшка за вашите криптовалути. Наместо да депонирате фиат валути во традиционална банка, ќе ги додавате вашите крипто средства во платформата за позајмување DeFi. За возврат, ќе можете да заработите камата на вашите депозити.

Во суштина, она што го правите е да ги позајмите вашите средства на крипто-должници од истата платформа. За возврат, тие плаќаат камата за позајмување на вашите крипто средства. Како такво, крипто штедните сметки помагаат во финансирање на заеми меѓу колегите што ги нудат најдобрите платформи на Дефи.

Платформи за заеми на DeFi

Обично, на централизирана платформа за заеми - ќе мора да поминете низ незгоден процес на KYC за да искористите штедна сметка. Покрај тоа, понудените каматни стапки ќе бидат утврдени од самата компанија. Од друга страна, платформите DeFi работат како протоколи - што значи дека тие се достапни за секого без да мора да се придржуваат до какви било процедури на KYC.

И не само тоа, туку и сметките се некододишни, што значи дека нема да мора да ги предавате своите средства на самата платформа. Како такви, децентрализираните платформи за заеми и штедните сметки што ги нудат се автоматизирани. Ова значи дека системот на управување ќе ги одредува каматните стапки.

Во повеќето случаи, најдобрите платформи за позајмување DeFi ќе имаат променливи каматни стапки кои се засноваат на понудата и побарувачката за средство на соодветниот протокол. Понатаму, заемопримачот може директно да земе заем преку платформата DeFi - без да мора да помине низ процес на верификација или кредитна проверка.

Ние ја опфаќаме темата за крипто заеми подетално во перспективата на заемопримачот во следниот дел од ова упатство. Како и да е, во текот на последните неколку години, идејата за заеми ДеФи значително се зголеми. Иако потенцијално доаѓа со повисоки каматни стапки за должниците, практичноста без проверка ги прави платформите DeFi попривлечни - особено за оние за кои се смета дека имаат лош кредитен рејтинг.  

Како функционира заемот со DeFi?

На најдобрите платформи DeFi, ќе наидете и на терминот „земјоделско производство“ - што се однесува на натрупување на ERC-20 токени за да заработите камата. Во многу случаи, крипто штедните сметки и земјоделското производство не се толку различни. Со тоа, кога ќе поминете низ платформата DeFi, ќе дејствувате како снабдувач на ликвидност. Тоа е да се каже, кога ќе ги депонирате вашите средства, тие ќе бидат додадени на базен за ликвидност.

 • За возврат за обезбедување на оваа ликвидност, ќе добиете награда во однос на каматата.
 • Децентрализираните платформи за позајмување работат на автоматски сет на протоколи.
 • На пример, најдобрите DeFi платформи, како што се Компонд и Аве, измислија своја документација - што е достапна за пристап до секој.
 • Сите трансакции на такви платформи DeFi се вршат преку паметни договори (базени за ликвидност).

Ова осигурува правилно да се постапува со процесот на позајмување и позајмување. Паметните договори ќе ја извршат трансакцијата само ако се исполнети предодредените услови наведени од платформата. Како такво, кога отворате штедна сметка DeFi, во суштина го испраќате капиталот на паметен договор.

За возврат, ќе заработите приноси во форма на дигитални токени или обврзници кои докажуваат дека сте сопственик на соодветното средство. На најдобрите платформи DeFi, овие паметни договори се добро ревидирани и достапни за јавноста. Сепак, како што можете да замислите - можеби ќе треба малку знаење за кодирање за да ги потврдите податоците.

Денес, не само што можете да отворите сметка за крипто заштеди, туку исто така можете да заработите камата на многу токени и стабилни пари на ERC-20.

Значи, дали треба да отворите сметка за крипто заштеда на платформата DeFi? Па, како што можете да замислите, главната придобивка од отворањето на крипто штедна книшка е да добиете камата. Наместо само да ги чувате вашите дигитални средства во вашиот паричник, ќе можете да добиете повеќе крипто од она што сте го позајмиле. Важно е дека нема да морате да кревате прст - бидејќи вашите приноси ќе ви бидат платени на пасивна основа.

Сепак, овие денови, многу инвеститори избираат да позајмуваат стабилни пари како што е DAI. Ова ќе ви овозможи да го зголемите вашиот капитал без ризик од нестабилност вклучен во конвенционалните крипто-валути. Покрај тоа, многу платформи DeFi ви дозволуваат да ги вложувате нивните сопствени белези за управување.

За да ви помогнеме да разберете како функционираат крипто штедните сметки во пракса, создадовме пример подолу што ги опфаќа сите важни аспекти.

 • Дозволете ни да претпоставиме дека барате да отворите сметка за заштеда на крипто за вашите фондови Ethereum.
 • Вие се упатувате кон вашата избрана платформа DeFi за да ја поставите вашата сметка за крипто заштеди.
 • Поврзете ја вашата платформа DeFi со паричникот за крипто валута.
 • Изберете Ethereum од списокот на поддржани монети достапни за позајмување.
 • Платформата ќе ви покаже колкав интерес ќе добиете на вашиот влог.
 • Изберете колку Ethereum сакате да вложите.
 • Кога сте подготвени - потврдете ја инвестицијата.

Запомнете дека на многу платформи, ваквите трансакции ќе ве чинат такси за бензин. Како такво, проверете дали сте ги провериле трошоците вклучени пред да ја поставите вашата крипто-штедна сметка. Сега, како што се осврнавме порано - кога купувате крипто-валути, вие во суштина дејствувате како крипто-заемодавател.

Многу од овие платформи DeFi исто така нудат крипто заеми - дозволувајќи им на другите да ги позајмуваат вашите средства. Во оваа ситуација, ќе ги користите вашите дигитални средства како залог, наместо да ги депонирате на штедна сметка.

Во делот подолу, објаснуваме како можете да имате корист од крипто заемите на најдобрите платформи DeFi.

Крипто заеми на платформите DeFi

Ако сте ентузијаст за крипто, можеби веќе сте запознаен со концептот на стратегијата „купи и задржи“. Едноставно кажано, кога ги „HODLing“ своите дигитални средства, ги чувате безбедни во безбеден паричник - сè додека не бидете подготвени да исплатате.  Сепак, како што оди, вие едноставно ги оставате монетите да седат наоколу во паричникот.

Крипто заемите и платформите за позајмување нудат алтернативно решение за ова - каде што можете да ги обезбедите вашите крипто средства за да добиете заем за возврат.  Во едноставна смисла, крипто-заемите работат како обратен правец на штедните сметки. Наместо да бидете заемодавател и да заработувате камата на своите средства, ќе ги користите вашите крипто-валути како залог за да добиете заем.

Кои се крипто заемите?

За кој било вид инвестиции, пристапот до ликвидност е едно од главните размислувања. Со други зборови, најдобро е да можете да ги исплатите вашите средства во која било дадена точка. Сепак, за разлика од традиционалните хартии од вредност, пазарот на криптовалути е малку поинаков. 

На пример: 

 • Дозволете ни да замислиме дека имате 10 БТК, но барате одредена ликвидност.
 • Со оглед на сегашниот пазар, вие не сакате да ги продавате вашите сопствености затоа што очекувате дека цената на БТК значително ќе се зголеми на долг рок. 
 • Како такво, не сакате да го растоварите вашиот крипто, бидејќи кога ќе го купите назад на подоцнежен датум - може да завршите со помалку Bitcoin.

Ова е местото каде што играат платформите за позајмување крипто.  Во таква ситуација, можете да го користите вашиот Bitcoin како колатерал, со цел да добиете заем што се плаќа во крипто или фиат валута.  Сепак, имајќи ја предвид нестабилната природа на монетите за крипто валута, ќе мора да обезбедите повеќе БТК од колкава вредност на заемот добивате. 

Tипично, ваквите крипто-заеми исто така бараат да платите маргинална такса. Ова ќе варира од една до друга платформа DeFi. На пример, на Nexo, можете да добиете крипто заем од само 5.9% април. Додека на BlockFi, можете да добиете камати од 4.5%. 

Откако ќе го отплатите заемот заедно со каматата, вашите крипто средства ќе ви бидат вратени. Вашите крипто депозити ќе бидат изложени на ризик само ако не го вратите заемот или ако падне вредноста на вашиот колатерал. Во овој случај, ќе мора да додадете повеќе колатерал. 

Една од главните предности на крипто заемите е тоа што не сте предмет на проверка или кредитни проверки. Во едноставни термини, во споредба со традиционалното банкарство - крипто позајмувањето е многу подостапно. Како такво, не треба да подлежите на проверки засновани на вашата кредитна историја или заработка. Најдобрите платформи DeFi исто така ви овозможуваат да одлучувате за условите за заемот, давајќи ви многу поголема флексибилност. 

DeFi крипто заеми без залог 

Додека мнозинството централизирани крипто платформи бараат од вас да поставите колатерал, можете да најдете и платформи DeFi кои ви даваат заеми без депонирање било средства.  Овие се нарекуваат првенствено необезбедени крипто заеми, кои нудат краткорочна ликвидност.

 

На пример, една од најдобрите платформи DeFi - Aave, ви овозможува пристап до Флеш заеми - при што нема да барате да обезбедите никакво обезбедување.  Наместо тоа, ќе можете да позајмите средства сè додека го вратите заемот во рамките на една трансакција со блокчејн. 

Сепак, ваквите необезбедени крипто заеми се првенствено дизајнирани за програмери. Ова е затоа што ќе треба да изградите паметен договор за да побарате заем и да го вратите во рамките на истата трансакција.  Како такво, ако барате да ги искористите крипто заемите без никаква колекцијакако и да е, проверете дали сте сигурни во тоа како работи процесот. 

Платформи за позајмување на крипто DeFi 

Како што веројатно знаете, најдобрите DeFi платформи се децентрализирани, при што транзициите се автоматизирани, наместо да се ракуваат од луѓе. На пример, давателите на услуги DeFi како Aave и Compound користат паметни договори кои користат алгоритми што работат на нејзините протоколи за да создадат автоматизирани исплати на заеми. 

Покрај тоа, овие протоколи се целосно транспарентни, бидејќи се изградени на блокчејн. За разлика од централизираните платформи, нема регулаторни тела - затоа добивате пристап до крипто заеми без да мора да завршите процес на верификација.  Покрај тоа, можете да добиете крипто заеми во фиат валути, монети DeFi или стабилни пари како што се USDT. 

Како работат DeFi крипто заемите

Со цел да ја исчистиме маглата, создадовме пример за тоа како крипто заемот работи во практична смисла.

 • Да претпоставиме дека сакате да земете крипто заем користејќи ги вашите ковани пари од БТК.
 • Вие сакате заем во УНИ.
 • Ова значи дека ќе треба да ја депонирате тековната цена на еден UNI со БТК.
 • Според сегашната пазарна цена, еден UNI е приближно еднаков на 0.00071284 БТК.
 • Вашиот избран провајдер за крипто ви наплаќа каматна стапка од 5%.
 • По два месеци, подготвени сте да го вратите заемот и да го откупите вашиот Bitcoin.
 • Ова значи дека ќе мора да го депонирате износот на заемот во УНИ плус 5% камата.
 • Откако ќе го отплатите заемот, ќе го добиете вашиот депозит со Bitcoin назад.

Како што можете да видите, во овој пример - го примивте вашиот заем во УНИ без да мора да го продадете вашиот Bitcoin. Од другата страна на трансакцијата, крипто-заемодавачот го доби својот оригинален UNI, како и исплата на камата од 5%. Со тоа, важно е да се земе предвид нестабилноста на самиот пазар на криптовалути.

Како такво, можеби ќе треба да направите над-колатерализација. На пример, на MakeDAO - од вас ќе се бара да ставите депозит во вредност од минимум 150% од вредноста на вашиот заем. Значи, да речеме дека сакате да позајмите УНИ во вредност од 100 УСД. На MakerDAO - ќе мора да депонирате БТЦ во вредност од 150 УСД како залог за да го добиете заемот.

Ако вредноста на депозитот БТК падне под 150 американски долари, можеби ќе треба да платите казна за ликвидација. Како и да е, крипто-заемите можат да бидат еден од најефикасните начини за да имате корист од просторот DeFi. Тоа не само што ќе ви овозможи непосреден пристап до ликвидност, туку и ќе ве спаси од кавгата да поминете низ традиционалните финансиски услуги.

Најдобри парички DeFi - крајна линија

На крајот на краиштата, индустријата на DeFi постојано се развива. За само кратко време, платформите DeFi успеаја да прераснат од експериментален дел од финансискиот свет во огромен екосистем што е денес. Иако може да се појави како лажен сектор во моментов, можно е апликациите на DeFi наскоро да бидат усвоени од поширокиот пазар. 

Штом феноменот стане мејнстрим, различните аспекти на DeFi ќе влезат во секојдневниот живот и финансиите. Со други зборови, DeFi има потенцијал да го смени финансискиот свет каков што го знаеме. 

Сепак, важно е да се има предвид дека децентрализираниот пазар на финансии е сè уште прилично нов. Како и со секоја друга инвестиција, овде сè уште има потенцијални ризици. Како такво, ќе сметате дека е вредно да се потрудите и да добиете увид во тоа како се развива овој млад финансиски систем. 

Најчесто поставувани прашања

Што е Дефи?

DeFi се залага за децентрализирани финансии - што е термин даден на финансиски услуги кои немаат централно тело. За да ви дадам подобра идеја, огромното мнозинство на финансиски платформи денес се управувани од една компанија. За споредба, платформата DeFi е водена од протокол за управување изграден на блокчејн и работи со користење на децентрализирани средства како што се крипто-валути.

Која е употребата на DeFi?

DeFi е брзо растечки сектор. Денес, можете да најдете неколку платформи DeFi кои нудат автоматски услуги. Ова вклучува размена, заеми, позајмици, осигурување, управување со средства и други организации кои не се контролирани од ниту еден единствен субјект.

Кои се DeFi токените?

Многу платформи DeFi лансираа свој мајчин знак DeFi што ќе помогне во управувањето со неговиот протокол. Носителите на овие природни белези можат да добијат право на глас на соодветниот екосистем DeFi.

Кои се најдобрите монети DeFi?

Најдобрите DeFi белези се зголемуваат со популарност од почетокот на 2021 година. За време на пишувањето - некои од најдобрите DeFi токени во однос на пазарната капитализација вклучуваат UNI, LINK, DAI, ZRX, MKR, COMP и ТОРТ.

Како да ја изберете најдобрата монета DeFi за инвестирање?

Како и со секое средство со кое може да се тргува, скоро е невозможно да се предвиди која монета DeFi ќе ви донесе најголеми приноси. Сепак, можете да добиете подобро разбирање за пазарот DeFi со тоа што ќе дознаете за различните протоколи на DeFi и случаите на нивна употреба.